Unii dintre noi nu-şi mai pot imagina viaţa fără aerul condiţionat care ne ajută să depăşim mai uşor perioadele caniculare. La birou, acasă, în maşină, în vacanţă…
… aerul condiţionat te însoţeşte peste tot. Numai că şi acesta, ca orice lucru bun, are dezavantajele lui.
De ce răceşti de la aerul condiţionat
Aparatele de aer condiţionat au avantajele lor. Îţi asigură confortul necesar pentru a te putea concentra la serivicu, iar acasă te lasă să te odihneşti fără a fi tot timpul transpirată. În cazul celor sensibili, aerul condiţionat poate chiar să salveze vieţi.
Dar există şi pericole. Probabil că nu o dată ai auzit pe cineva spunând că ar fi răcit din cauza aerului condiţionat. Chiar dacă unii dau vina pe „curent”, adevăraţii vinovaţi sunt bacteriile, virusurile şi ciupercile care se ascund într-un aparat prost întreţinut. Dacă nu este curăţat periodic, aparatul de aer condiţionat reprezintă o adevărată „fermă” de patogeni care se transmit pe calea aerului.
În plus, trecerea bruscă de la canicula de afară la o cameră răcită cu aer condiţionat, reprezintă un mic şoc termic pentru organism. Şi cum avem parte de mai multe astfel de şocuri în fiecare zi, ele ajung să ne afecteze sistemul imunitar, astfel că organismul devine mai slab în faţa patogenilor întâlniţi. Aşa se face că te alegi cu o răceală chiar în mijlocul verii.
La asta mai contribuie şi aerul uscat caracteristic locurilor răcite cu aer condiţionat. Mucoasa nazală, care ţine la distanţă virusurile, se usucă şi nu-şi mai poate îndeplini misiunea cu succes, aşa că suntem mai predispuşi infecţiilor.
Cum te tratezi dacă ai răcit de la aerul condiţionat
Răceala este cea mai frecventă afecţiune provocată de expunerea la aerul condiţionat. În general, debutează cu dureri în gât, urmând să înceapă şi dureri de cap, musculare, febră şi toate celelalte simptome caracteristice.
Dacă eşti „pe fază” poţi scăpa de răceală înainte să ajungi aici, cu ajutorul spray-urilor pentru gât, mai mult sau mai puţin naturale.
Având proprietăţi antiseptice, acestea omoară bacteriile şi virusurile, îndepărtând cauza racelii, sau pur şi simplu calmează durerile de gât.
Echinaceea Spray pentru gât – 33 lei
Echinaid Gola Spray – 16 lei
Dacă nu ai fost prevăzătoare şi au început deja durerile de cap, febra şi tusea, nu mai poţi decât să aştepţi până când corpul tău va reuşi să învingă boala. Între timp, poţi să încerci medicamente care alungă durerile şi febra.
Paracetamol, 3-6 lei
Nurofen răceala şi gripă, 16 lei
Theraflu extra răceală şi gripă, 22
Fervex adulţi, 12 lei
Daleron,11 lei
Pentru nasul înfundat se pot folosi sprayuri nazale, însă nu mai mult de câteva zile pentru că usucă mucoasa nazală şi dau dependenţă. Mult mai indicate sunt sprayurile şi soluţiile cu apă de mare, chiar daca s-ar putea să fie un pic mai scumpe.
Humex, 40 lei
Mar Plus, 17 lei
Sterimar, 52 de lei
Nazomer Forte soluţie, 6 lei
Ca în cazul oricărei răceli, sunt interzise antibioticele, care nu au niciun efect împotriva virusurilor. În cazul copiilor, este interzisă şi aspirina, care, combinată cu o infecţie virală, poate declanşa sindromul Reye.
Foto: Shutterstock