Despre tărâţele de psyllium a început să se vorbească destul de recent în ţara noastră. Obţinute prin măcinarea seminţelor de psyllium, care provin de la planta platango ovata, acestea sunt folosite adesea în curele de slăbire, în regimurile pentru scăderea colesterolului sau în dietele ce au ca scop detoxifierea.
Ce este psyllium
Mai puţin cunoscute decât ovăzul, tărâţele de psyllium conţin însă de 14 ori mai multe fibre solubile, în comparaţie cu acesta. O singură linguriţă de tărâţe pe zi poate combate cu succes constipaţia, poate reduce colesterolul, poate scădea nivelul glucozei din sânge şi poate îmbunătăţi considerabil simptomele celor care suferă de sindromul colonului iritabil.
Cum se consumă psyllium
Trebuie să ştii că atunci când consumi psyllium e necesar să bei doi litri de apă pe zi, deoarece aceste tărâţe se umflă de până la 20 de ori atunci când sunt amestecate cu apă, menţinând astfel senzaţia de saţietate. În plus, datorită conţinutului ridicat de fibre spongioase, tărâţele de psyllium sunt foarte eficiente în dietele ce au ca scop detoxifierea sau stimularea tranzitului intestinal.
Probabil că ştii şi tu că în pliurile colonului se pot acumula, de-a lungul anilor, resturi şi toxine care împiedică absorbţia vitaminelor şi mineralelor. De aceea o cură cu tărâţe de psyllium poate fi foarte eficientă în curăţarea colonului. Fibrele din aceste tărâţe se transformă într-un gel, în contact cu apa, gel care curăţă şi ajută la eliminarea toxinelor din organism. Mai mult decât atât, psyllium te poate ajuta şi dacă suferi de constipaţie sau hemoroizi.
Cum să incluzi în alimentaţia ta tărâţele de psyllium
După cum spuneam, aceste tărâţe se umflă de până la 20 de ori în contact cu apa sau cu alt lichid şi au doar 32 de calorii la două linguriţe, cantitate suficientă pentru o masă. Ca şi gust, ele se aseamănă mult cu tărâţele de ovăz, adică nu au un gust neplăcut.
Le poţi amesteca chiar cu ovăzul şi, în combinaţie cu o cană de lapte şi câteva bucăţi de fructe, pot reprezenta un mic dejun sănătos şi delicios. Dar ai grijă să nu uiţi să bei suficientă apă!
Altfel, ele pot fi folosite chiar şi la prepararea de smoothie-uri cu fructe şi legume, dar şi în deserturi. Nu ai nevoie decât de puţină imaginaţie!
În ciuda tuturor beneficiilor, există şi câteva contraindicaţii pentru tărâţele de psyllium. Persoanele care suferă de malformaţii congenitale la nivelul intestinelor ar trebui să evite aceste tărâţe. Sau cel puţin să vorbească cu medicul lor înainte de a le consuma.
De asemenea, cei care urmează tratament medicamentos trebuie să ştie că psyllium nu se va consuma mai devreme de două ore de la administrarea medicamentelor, deoarece fibrele conţinute de aceste tărâţe ar putea împiedica absorbţia substanţelor active.