Psoriazis este o boală a pielii destul de frecventă, autoimună, care provoacă erupții la nivelul pielii, în special în zona coatelor, genunchilor și la nivelul scapului. Vezi în poze cum arată plăcile de psoriazis şi citeşte cum poți trata psoriazisul.
Cum se poate contacta psoriazisul?
Boala de piele, psoriazis, se dezvoltă atât la femei, cât și la bărbați, în aceeași măsură. Se dezvoltă adesea la persoanele cu vârsta cuprinsă între 11 și 45 de ani, însă nu este o regulă generală, deoarece se poate dezvolta la orice vârstă. Leziunile psoriazisului nu sunt infecțioase, nici contagioase, motiv pentru care, boala de piele psoriazis nu se transmite de la o persoană la alta prin nicio formă de contact.
Psoriazisul este boala autoimună care afectează aproxximativ 3% din populația globului.
În urma unei examinări, un medic specialist îți poate spune dacă semnele de la nivelul pielii sunt ori nu psoriazis.
Psoriazis afectează ciclul de viaţă al celulelor, care se adună prea repede la suprafaţa pielii, formând acele plăci specifice. Cauzele nu se cunosc foarte precis, dar se crede că este vorba de o predispoziţie genetică combinată cu felul în care sistemul imunitar interacţionează cu mediul.
Boala psoriazis este declanşată şi agravată de anumiţi factori, iar dacă îi cunoşti poţi preveni reapariţia erupţiei. Printre factorii declanșatori de psoriazis amintim și:
anumite medicamente (ibuprofen, betablocante, etc).
Psoriazis – simptome și poze
Simptomele de psoriazis pot varia de la o persoană la alta, la fel cum variază şi aspectul erupţiilor caracteristice, numite plăci psoriazice. În general este vorba de următoarele simptome:
– Pete roşii acoperite de piele îngroşată;
– Porţiuni de piele descuamată;
– Porţiuni de piele foarte uscată, crăpată, care poate sângera;
– Dureri, senzaţie de arsură, mâncărime la nivelul plăcilor;
– Unghii îngroşate, crăpate, în anumite cazuri;
– Articulaţii umflate, dureroase, în anumite cazuri.
Erupţia de psoriazis poate să apară pe porţiuni de piele mici sau pe porţiuni foarte mari, inclusiv în zone ale corpului vizibile. Psoriazisul este o boală cronică, ceea ce înseamnă că plăcile apar, rămân câteva săptămâni sau luni, se atenuează sau dispar, apoi revin.
Există mai multe forme de psoriazis şi în funcţie de acest lucru, plăcile pot să apară inclusiv în zona genitală, pe sâni, pe mucoase, pe scalp, etc.
Psoriazis – poze
Multe persoane nu știu să recunoască plăcile de psoriazis și nici nu este de mirare, având în vedere că psoriazisul pot lua mai multe forme (plăci, gutos, pustular, inversat și eritrodermic). Cea mai des întâlnită formă de psoriazis este cea cu plăci. Iată cum arată leziunile provocate de psoriazis:
Psoriazis – tratament
Dacă observi pe piele plăci de psoriazis asemănătoare cu cele din imagini, trebuie neapărat să consulţi medicul specialist dermatolog pentru un tratament adecvat. În paralel, poți să faci şi un tratament naturist, dar tratamentele alopate au mari şanse de reuşită, cel puţin în atenuarea simptomelor, dacă nu în dispariţia lor completă. Din păcate, nu există încă un tratament care să vindece definitiv psoriazisul.
Medicul îţi poate recomanda să încerci unguente cu corticosteroizi, vitamina D, acid salicilic sau retinoizi. În paralel, se poate face fototerapie cu raze ultraviolete sau cu laser. În cazuri mai grave, dacă medicul consideră, poți să primeşti şi tratament medicamentos, dar este indicat să încerci mai întâi tratamentele uşoare şi minim invazive.
Pentru că se întâmpplă foarte des ca psoriazisul să dispară de la sine, tratamentul poate consta și în hidratare, aplicarea cremelor și loțiunilor speciale pe bază de aloe vera și șampoane.
De reţinut că psoriazisul este o boală imprevizibilă, care se manifestă diferit de la persoana la persoană, iar efectele tratamentul sunt la fel de imprevizibile.