Fericirea nu e un basm cu Feți-Frumoși și Ilene-Cosânzene. Este ceva de atins și stă în puterea ta să o obții. Iată câteva idei, dar nu te limita la ele. Poți să îți faci propria listă de lucruri care te fac fericită.
1 Cafeaua de dimineață
Ziua bună se cunoaște de dimineață. Așa că începe-o cu gânduri bune și cu un mic ritual care să te binedispună. De pildă, poți să încerci să cânți melodia preferată sub duș, să savurezi pe îndelete o cafea aromată, răsfoind o revistă. Poți să zâmbești la primele raze ale soarelui sau chiar să mai lenevești un pic alături de omul drag, reamintindu-i cât de mult îl iubești.
2 Planurile de viitor
Stabilește în programul zilnic, pentru mai târziu, un lucru care îți face plăcere. Vei avea mai mult spor toată ziua, în așteptarea momentului respectiv. De asemenea, dacă îți vei cumpăra bilete la un concert sau la un spectacol care îți place ori vei planifica din timp o vacanță, gândul că în viitor vei trăi momente frumoase te va face să te simți bine cu mult timp înainte de a se întâmpla evenimentul.
3 Timpul petrecut cu familia
În goana noastră după tot felul de lucruri, uităm uneori ceea ce este mai important: legătura de suflet cu familia și cu prietenii dragi. Putem să le asigurăm copiilor cele necesare sau chiar mai mult, dar cel mai de preț este timpul petrecut cu ei. Pe de altă parte, nimic nu este mai relaxant după o zi grea de muncă sau la sfârșit de săptămână, decât să petreci câteva momente cu cei dragi.
4 Amintirile frumoase
Fă-ți o „rezervă” de amintiri frumoase, la care să te gândești cu drag. Și, ca să le ai tot timpul cu tine, ia-ți la serviciu poze sau suveniruri din vacanță, care să te înveselească atunci când le privești.
5 Umorul în orice situație
Nu în ultimul rând, trăiește din plin momentul prezent și privește cu umor ceea ce ți se întâmplă. Râsul te ajută să treci mai ușor peste momentele grele, dar și să vezi viața de zi cu zi în culori mai frumoase. Vrei un truc? Fructifică din plin pauza de cafea, alături de o colegă de serviciu. O glumă bună va detensiona oricând un moment mai încordat.
6 Discuțiile vesele
Știai că fericirea este molipsitoare? Nu ai decât să te întâlnești cu o prietenă veselă și să stai puțin de vorbă cu ea. Vei deveni și tu o sursă de voie bună pentru cei din jur. Poți să mai faci un mic experiment: impune-ți să zâmbești mai mult. Vei vedea că cei din jur îți vor surâde și ei. Efectul va fi cel al unui bumerang: vei fi și tu mai bine dispusă.
7 Întâmplările frumoase
Te gândești că nu ți se întâmplă nimic bun? Amintește-ți în fiecare seară lucrurile bune din ziua care a trecut. Faptul că ai avut o discuție interesantă cu o colegă, că ți-ai luat o bluziță la reduceri sau că fiica ta a luat un 10 la matematică poate fi un motiv de bucurie. Adună-le și vei vedea cât ești de bogată în întâmplări frumoase.
8 Plimbările în natură
Aerul curat și frumusețea naturii îți fac sufletul să tresalte. Dacă nu poți ieși din oraș, plimbă-te printr-un parc sau prin natură. Respiră cât mai adânc și alege să te gândești la lucruri frumoase sau, pur și simplu, să admiri frumusețea florilor și a copacilor îmbrăcați în culorile toamnei.
9 Talentele ascunse
Descoperă-ți și valorifică-ți talentele. Nu te grăbi să spui că nu ai niciunul. Poate că nu ai fost dăruită cu un glas frumos sau nu poți picta. Dar nu este vorba doar de așa ceva. Poate că gătești ca nimeni alta sau reușești să dezlegi ițele unei povești complicate de dragoste ajutând o prietenă să își refacă viața sentimentală. Orice ai putea face, pune-te în slujba celorlalți. Vei vedea că, ajutându-i, te vei simți valoroasă și împlinită.
10 Puțină mișcare
Nu e prima dată când auzi că sportul generează serotonină, hormonul fericirii, dar merită să-ți reamintesc, pentru ca să-ți pui în program puțină mișcare. Nu contează ce: poate fi o plimbare mai alertă prin parc, o lecție de aerobic, să urci pe scări, nu cu liftul, sau – de ce nu? – să faci curat. Orice, doar să te miști. Iar dacă este vorba de un dans în doi, fericirea se dublează.