Psihologie: Care este legătura între toamnă şi depresie?

.

Pentru firile sensibile, toamna e încărcată de romantism și nostalgie. Din nefericire, aceste stări dau depresii. Și, netratate corespunzător, au consecințe uneori fatale.
Unii o consideră „fiță”, alții nebunie. Dar numai cel ce suferă știe ce se petrece în sufletul și în mintea lui. Iar toamna vine parcă să adâncească rănile și să răscolească emoțiile și așa fragile. Această perioadă din an devine picătura care umple paharul îndurării. Dar să nu dramatizăm! Există variante pentru a depăși toamna cu zâmbetul pe buze.

►De ce toamna?

Deşi considerată tristeţe extre-mă, e o mare diferenţă între depresia clinică şi starea de tristeţe. În multe cazuri, finalul de an o accentuează. Începând cu melancolia toamnei, până la sărbă-torile de iarnă pustii în singurătate, depresia copleșește. Or, pesimismul e principala caracteristică a depresivilor. Din nefericire, majoritatea cazurilor trec neobservate, tocmai pentru că sunt privite ca stări trecătoare. De aici și neplăcerile: tulburări de somn, de alimentație, capacitate de concentrare scăzută. Odată cu scurtarea zilei, scade și cantitatea de lumină naturală cu efecte benefice asupra creierului. Iar acest fenomen duce la dezechilibrul secreției de serotonină şi dopamină, hormoni neurotransmiţători cu un rol extrem de important asupra stării de spirit. În plus, femeile care întreaga vară au ținut cure de slăbire restrictive repetate încep de-acum să nu-și mai concentreze foarte mult atenția asupra siluetei, tot mai îmbrăcate. Iar efectul dietelor își spune acum cuvântul prin așa-numita tristețe patologică. Este și unul dintre motivele pentru care boala e mai des întâlnită la femei.

►Cere ajutor

Dacă te regăsești în astfel de stări sau le observi la cineva apropiat, nu ezita să apelezi la un specialist. Căci e cazul să tragi un semnal de alarmă dacă starea depresivă durează mai bine de două săptămâni, dacă se pierde interesul pentru activități plăcute, dacă nu se mai doarme bine, dacă apar sentimente de vinovăție sau, chiar și pentru o clipă, ideea de sinucidere. Trebuie menționat și că sunt anumite boli și medicamente care induc depresia și tendința de suicid. Problemele tiroidei, anticoncepționalele, codeina, morfina, betablocantele utilizate în tratamentul hipertensiunii, unele medicamente pentru acnee, toate pot duce în timp la consecințe grave. Ba mai mult, pentru cei mai sensibili, chiar și lucruri aparent banale pot declanșa crize afective, cu tendințe de suicid, de la terminarea unui serial preferat până la aglomerația din trafic și chiar relațiile din rețelele de socializare. În acest sens, a fost lansată recent și o platformă online, concepută de specialiști psihiatri, menită să ofere informații despre fiecare tip de tulburare afectivă, opțiuni terapeutice, dar și răspunsuri la întrebările celor interesați. Este vorba despre www.depresiv.ro, locul unde îți poți spune „of”-ul, fără rețineri.

SE TRATEAZĂ CU… ATENȚIE

„Termenul general de depresie desemnează o categorie de afecţiuni psihiatrice care au în centrul lor o tulburare a stării afective, care duce la apariţia unei trăiri de tristeţe sau de pierdere a speranţei pentru o perioadă mai mare de timp. Persoanele care suferă de depresie nu pot trece peste ceea ce este rău, nu pot face faţă situaţiei. Aceasta este o problemă de sănătate publică importantă, ea ocupând locul 2 pe lista celor mai întâlnite afecţiuni medicale după hipertensiune. Depresia majoră este o boală severă, însă poate fi tratată cu succes. Diagnosticarea precoce, menţinerea tratamentului şi adoptarea unui stil de viaţă sănătos ajută persoana cu depresie să ducă o viaţă normală. Ameninţările de suicid din partea persoanelor depresive trebuie luate în serios, căci depresia e principala cauză a suicidului.”

    
Vedete din Romania Vedete internationale