Care mamă nu își vede copilul frumos sau deștept? Dar este cu adevărat supradotat? Află cum îți poți da seama dacă ai acasă un mic geniu.
Cu toții le dorim copiilor noștri să reușească în viață. În societate, se pune din ce în ce mai mult accentul pe capacitățile intelectuale și pe diversele talente. Un micuț supradotat pare că ar avea mai multe șanse decât ceilalți. Totuși, nu toți copiii împinși de la spate de părinți să facă performanță în diverse domenii ajung departe. Iar micuții geniali au nevoie de tot sprijinul din partea familiei pentru a-și împlini potențialul. Mai mult, în astfel de cazuri apar și probleme în plus.
Semne că e genial:
► are un IQ peste medie;
► este curios;
► înțelege corect discuțiile adulților;
► își pune întrebări pe care nu toți copiii și le pun;
► învață repede;
► folosește abstractizări și categorisiri (specifice unei vârste mai mari);
► manifestă vreun talent deo-sebit (cântă, pictează, desenează etc.)
Când părinții se înșală
„Dacă părinții își împing de la spate copilul să facă diverse lucruri pentru care acesta nu are talent, nu vor genera decât frustrare. Micuțul va vedea că nu este suficient de bun față de standardele părinților. Astfel, va avea puțină încredere în el însuși, va fi dependent de alții atunci când ia propriile decizii, va simți nevoia să fie supervizat și aprobat continuu. Ar putea chiar să recurgă la minciună și să-și creeze identități false mai târziu, crezând că doar așa va fi acceptat de ceilalți”, remarcă psihologul.
►AJUTĂ-L SĂ EXCELEZE
„Părinții sunt datori să urmărească evoluția copilului și să îl ajute să își atingă potențialul maxim. Ar trebui să îl ajute în zonele în care acesta excelează și să îi stabilească activități suplimentare. Tratează-l la fel ca pe ceilalți copii. Este bine să fie învățat că este special, dar nu trebuie uitat că e în multe privințe la fel ca şi cei de vârsta lui și are aceleași nevoi. Trebuie educat să-și gestioneze frustrările pe care le-ar putea avea la școală sau atunci când are de-a face cu alți elevi sub nivelul lui. Este utilă consilierea, mai ales când apar dizarmonii psihice, dificultăți de relaționare etc.”