Pseudo-prietenii – cum e bine să te comporţi cu ei

.

Eşti cunoscută şi cunoşti lume la rândul tău. Dar câţi dintre oamenii din jurul tău îţi sunt prieteni pe bune? Trage linia şi fă bilanţul!
Sunt oamenii cu care alegi să îţi petreci timpul. Dacă i-ai descrie, probabil ai spune că unul e haios, altul e sarcastic, unul prea serios, dar nu poţi spune cu mâna pe inimă care e visul lor secret sau momentul cel mai jenant. Cum îţi poate fi bilanţul de folos? Poate nu pare decât un exerciţiu distractiv, dar la fel de bine îţi mai pune ordine în gânduri şi în fapte. Ce deosebeşte un prieten de convenienţă şi care sunt riscurile unei falsificări relaţionale?

Prietenia de plastic

Despre cât de greu este să-ţi mai faci prieteni adevăraţi în ziua de azi probabil că ştii. „Toţi pentru unul unul pentru toţi“ rămâne un ideal al vremurilor apuse, în care era la modă ca bărbaţii să poarte pălării cu pene şi bucle. Nu mai ai timp, îţi pierzi răbdarea, a scăzut şi disponibilitatea şi te îndepărtezi de prieteni. Aşa că există aşa-zişii „prieteni de convenienţă“. Sunt mai laîndemână pentru că îţi sunt colegi, vecini sau rude prin alianţă (naşi, fini etc.). Şi pentru că frecventaţi aceleaşi locuri, aveţi unele gusturi comune sau, pur şi simplu, pentru că s-a creat obişnuinţa, ajungi să petreci mult timp cu ei. Aşa că înainte să-ţi dai seama, te pomeneşti că ai şi tu pseudo-prieteni. Prietena ta de jogging nu are mai nimic în comun cu prietena de shopping şi cu atât mai puţin se aseamănă vreuna cu cea care e pasionată de astrologie.

De ce DA?

La o adică, prietenia de plastic e mai flexibilă decât cea de porţelan: rezistă la şocuri  pentru că prietenii tăi falşi nu se dau de ceasul morţii dacă ai pierdut pisica;  nu e pretenţioasă, pentru că pseudo-prietena ta nu se supără dacă nu ajungi la ziua ei. Prietenia de convenienţă nu e deloc complicată, pentru că faţă de astfel de persoane eşti suficient de departe încât să nu te implici cu adevărat şi ştii că nu valorează foarte mult dacă o pierzi. Pare investiţia perfectă pentru vremuri de restrişte. Şi poate că e; dacă ai avut o experienţă neplăcută cu porţelanul sau dacă nu mai ştii unde se găsesc materiale de calitate. De fapt, prietenia de plastic se recunoaşte uşor după lucruri cât se poate de banale. E persoana care se recomandă când vorbiţi la telefon, deşi ai numărul în agendă şi ştii cine te sună; e cineva care îşi „aminteşte“ brusc să afle ce mai faci exact atunci când vrea ceva de la tine; şi, bineînţeles e persoana de la care pornesc zvonuri, intrigi şi încurcături care te implică şi pe tine. Sună cunoscut? Sună un „prieten“!

De ce NU?

Chiar dacă ţi se pare că ţi se potrivesc criteriile acestui tip de  prietenie, nu uita de riscurile la care te expui. În momentul în care accepţi o prietenie de convenienţă, e bine să ai grijă să nu confunzi lucrurile. Aşa că nu te lăsa păcălită: dacă beţi un cocktail împreună nu înseamnă că trebuie să afle trecutul tău amoros cu numele foştilor de la A la Z. Bârfele ajung departe şi… nu se ştie niciodată. Totuşi, dacă îţi lipsesc nopţile de discuţii lungi, sun-o pe prietena ta cea mai bună sau începe un jurnal. Aminteşte-ţi convenţia şi nu da mai mult decât e nevoie în relaţia de prietenie de convenienţă.

Relaxează-te

Prietenia ta falsă nu este neîmpărtăşită. Există un fel de înţelegere tacită, un radar invizibil care reglează astfel de relaţii de convenienţă între oameni. Aşa că nu e nevoie să te simţi prea vinovată pentru lucrurile pe care le faci sau nu le faci în legătură cu pseudo-prietenii tăi.  Într-o notă mai optimistă, a avea cel puţin un prieten fals îţi dă ocazia să vezi cum e de „partea cealaltă“ a baricadei. Oricum, pseudo-prieteniile sunt pe cât de „la modă“, pe atât de răspândite. Şi nu-i exclus ca, în timp, să „degenereze“ în prietenii fără de care nu mai poţi.

Tipuri de pseudo-prietenii

Pentru că în viaţă nimic nu este cu adevărat simplu, chiar şi «prieteniile de plastic» sunt de mai multe feluri. (Re)Cunoşti?
Prietenia verde – se bazează pe invidie. O astfel de prietenă e mulţumită doar atunci când lucrurile par să îţi meargă prost. Cum dai de bine, cum nu îţi mai răspunde la telefon şi te evită.
Prietenia transparentă – e prietenia susţinută de interes. Aşa că prietena ta interesată îşi face apariţia
doar când are nevoie de un lucru de-al tău. Ea împrumută orice, de la cercei până la persoane. 
Prietenia intermitentă – aşa cum apare, poate să şi dispară. Sunt prietenile pe care le-ai avut cu colegi de clasă sau le ai la serviciu. Atât cât e, e bine, iar când se termină colegialitatea, se termină şi prietenia.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton