Cum te protejezi în timpul codului roşu de radiaţii UV

.

Administraţia Naţională de Meteorologie a instituit alerta roşie de radiaţii ultraviolete după ce indicele UV a atins valori mari şi foarte mari în toată ţara.
Află de ce sunt periculoase radiaţiile UV şi cum te poţi proteja.

Indicele UV, la valori foarte mari

Valoarea indicelui UV este mare în toată ţara şi foarte mare în zona de centru şi sud-est, inclusiv pe litoral, avertizează Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). Meteorologii spun că scara indicelui merge de la 0 la 11+ şi cu cât este mai mare această valoare cu atât devine mai periculoasă expunerea la soare, existând un risc mare de deteriorare a pielii şi ochilor.

În acest moment, în zonele de centru şi sud-est, valoarea indicelui UV se situează între 8 şi 10, adică este foarte mare – cod roşu. În restul ţării, indicele este între 6 şi 8, echivalent unui cod portocaliu. Dacă ar mai creşte puţin, indicele UV pentru România ar atinge valoarea maximă de 11+, adică s-ar institui codul violet.

Riscurile radiaţiilor UV pentru piele

Prima reacţie a organismului uman la expunerea UV este bronzul, nimic altceva decât o reacţie de apărare. Când expunerea este prelungită sau intensitatea radiaţiilor este prea mare, pielea nu mai face faţă şi „se arde”. În timp, pielea îşi găseşte şi alte modalităţi de a se adapta: stratul cel mai superficial se întăreşte, ceea ce împiedică radiaţiile UV să intre în piele.

Chiar dacă astfel e mai protejată, pielea îngroşată şi uscată de soare nu e deloc o privelişte plăcută, mai ales că şi ridurile apar mult mai repede, pielea pierzându-şi elasticitatea.

Cu cât este mai deschisă la culoare, cu atât pielea este mai sensibilă în faţa radiaţiilor. Expunerea cronică la radiaţii UV produce schimbări şi la nivelul celulelor. Acestea se traduc prin pistrui, aluniţe şi acele pete maronii care ne apar cel mai adesea pe umeri şi pe spate.

Dar cel mai de temut efect al radiaţiilor ultraviolete este cancerul de piele, fie că ia forma melanomului, fie că e vorba de un carcinom cu celule bazale sau scuamoase. Acestea apar în timp, după o expunere prelungită, dar din ce în ce mai des sunt afectaţi tinerii.

Razele UV afectează şi ochii

Ochiul are şi el propriile metode de apărare, dar eficienţa lor este limitată, mai ales dacă te bronzezi la solar sau dacă eşti pe o suprafaţă care reflectă radiaţiile UV – nisip, zăpadă, apă. Cele mai frecvente probleme sunt fotocheratita şi fotoconjunctivita, reacţii inflamatorii, comparabile cu arsurile solare, numai că au loc la nivelul ochiului.

Ambele apar la câteva ore de la expunere, sunt foarte dureroase, dar sunt complet reversibile. Cu timpul, însă, se poate instala cataracta, care este principala cauză de orbire la nivel mondial.

Cum te protejezi împotriva radiaţiilor UV

 
Cea mai sigură cale este să nu ieşi din casă între orele 11:00 şi 17:00. Cu toţii ştim însă că asta nu e posibil, aşa că ochii trebuie protejaţi cu ochelari de soare, neapărat de calitate. Nu mai trebuie să spunem că ochelarii „de la tarabă”, cu lentile din plastic colorat, nu protejează ochii.

În ce priveşte pielea, ne confruntăm cu o alegere: folosim crema de protecţie şi renunţăm la bronzul intens sau ne bronzăm dar riscăm un cancer de piele? Deocamdată nu se poate stabili dacă există o doză sigură de radiaţii UV.

Nimeni nu ştie cât ai voie să stai la soare ca să nu te îmbolnăveşti şi nici nu s-a stabilit cu exactitate care dintre radiaţiile UV – UVA sau UVB – este vinovată pentru apariţia cancerului. Până la noi cercetării, Organizaţia Mondială a Sănătăţii ne sfătuieşte să folosim crema cu factor de protecţie UV cât mai mare, de fiecare dată când ieşim din casă, nu numai la plajă şi nu numai vara.

În mod greşit se crede că atunci când stăm la umbră suntem protejaţi de radiaţii. Ele există oricum şi sunt la fel de periculoase, fie că eşti în bătaia soarelui, sub umbrela, sub un copac sau în apă. Ţine cont că unele suprafeţe reflectă razele UV, astfel că pielea ta absoarbe o cantitate şi mai mare.

Pe primul loc sunt saltelele de plajă cu înveliş de aluminiu, care reflectă o cantitate foarte mare de radiaţii. Dar şi nisipul sau apa au aceleaşi proprietăţi, aşa că niciodată nu eşti complet ferită de radiaţiile ultraviolete.  

Foto: Shutterstock

    
Vedete din Romania Vedete internationale