Proprietăţile terapeutice ale vinului

.

Alb, roze, roşu sau negru, vinul este o licoare miraculoasă, cu proprietăţi terapeutice dovedite. Consumat cu moderaţie, îţi va da putere de muncă şi te va ajuta să te menţii în formă.
Viţa de vie este planta cu cea mai veche istorie, fiind cultivată încă din perioada constituirii primelor societăţi. Potrivit legendelor, vinul apare pentru prima oară în jurul anului 2100 î. Hr.,  la curtea lui Djemsid, primul rege persan, strănepot al lui Noe.

Vinul, aliment

Secretul calităţilor nutritive ale acestei licori stă în compoziţia sa complexă, cu elemente uşor asimilabile: zaharuri, alcool etilic, glicerină, acizi organici, tanin, esteri, proteine, aminoacizi, vitamine, săruri minerale. Cantitatea de zaharuri conţinută în vin variază de la un soi la altul, vinurile seci fiind cele mai sărace în zahăr. De asemenea, vinul conţine vitaminele: C, P, B1, B2, B12, PP, care, alături de  acidul pantotenic şi de enzime, au rol activ în creştere şi în menţinerea bunei funcţionări a metabolismului.

Vinul, stimulent natural

Întreg ansamblul digestiei este influenţat favorabil de către vin. Nu numai că stimulează pofta de mâncare, dar, prin impulsionarea secreţiei gastrice, hepatice şi pancreatice, vinul ajută la saponificarea grăsimilor. În plus, prin substanţele tanante conţinute, mai ales în cazul vinului roşu, el favorizează digestia proteinelor.  Vinul reglează pH-ul de la nivelul stomacului şi are acţiune diuretică. Aceasta e cu atât mai mare, cu cât concentraţia lui în săruri de potasiu este mai mare.

Un litru de vin aduce în organism 600-700 de calorii, adică tot atât cât ar aduce 585 g de carne sau 1 kg de cartofi.

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton