Biroul regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a avertizat că alți 700.000 de oameni ar putea muri de COVID-19 până în martie 2022.
OMS a atras atenția că, dacă se menține tendința de infectare de acum, aproximativ 700.000 de oameni vor mai muri până în martie, anul 2022, după cum arată EFE, citată de Agerpres.
În urmă cu o săptămână, s-a dublat numărul de decese zilnice în regiunea europeană până la 4.200 și au fost depășite cele 1,5 de milioane de decese la nivel global de la începutul pandemiei. Numărul ar putea ajunge la 2,2 milioane la începutul primăverii lui 2022, potrivit prognozelor experților din prezent.
Virusul se transmite mult mai repede, iar acest lucru este favorizat de mai mulți factori: predominanța variantei Delta de coronavirus, ridicarea restricțiilor în anumite regiuni, rata mică de vaccinare din unele zone (cum este România), scăderea temperaturilor și reuniunile din interior.
Citește și: Infernul prin care trece un fost sportiv de performanță la un an de la vindecarea de COVID-19
Citește și: Medicul Emilian Imbri: „Focarul în România nu s-a stins și nu se va stinge”
Citește și: Reuters: Europa redevine epicentrul pandemiei de COVID-19
Citește și: Ce a spus Valeriu Gheorghiță despre medicii care nu cred în vaccinul anti-COVID-19: „Trebuie să răspundă pentru asta”
În Europa s-au administrat peste un miliard de doze, 53,5% din populație fiind vaccinată cu ambele doze de vaccin anti-COVID-19. Există însă decalaje mari între țări – dacă în România dor 37% din populație este imunizată cu ambele doze, în alte țări rata de vaccinare este de peste 80%.
OMS prevede că 25 de țări din regiunea europeană (care cuprinde 53 de state din Europa și din Asia Centrală) riscă să fie afectate de o criză a paturilor din spitale, iar altele 49 vor fi supuse unor presiuni ridicate în secțiile de terapie intensivă din spitale.
Directorul OMS-Europa, Hans Kluge, a explicat într-un comunicat de presă, citat de Libertatea: „Pentru a trăi cu acest virus şi pentru a ne continua viaţa de zi cu zi, avem nevoie de o abordare care să meargă dincolo de vaccin. Acest lucru înseamnă să primim dozele standard şi un rapel dacă ne este oferit, dar şi să încorporăm măsuri preventive în rutina noastră”.
Printre măsurile preventive amintite se numără purtarea măștilor, igiena mâinilor, ventilarea spațiilor, păstrarea distanței, tusea în pliul cotului și alegerea de a sta acasă atunci când ești bolnav. Recomandarea OMS este de a combina aceste măsuri cu intervenții de sănătate publică, cum ar fi impunerea certificatului verde, izolarea celor care au simptome de COVID-19, testarea, depistarea și carantinarea cazurilor.
Foto – 123rf.com
Ultima modificare noiembrie 24, 2021 4:29 pm