Probleme de sănătate comune, dar complicate, ale vaginului

.

Nu există o femeie care să nu fi avut cel puțin o dată o problemă cu vaginul său. Fie vorba de o candidoză sau de o problemă de sănătate mai complicată, vezi care sunt cele mai comune și de ce dau atât de multe bătăi de cap!
Candidoza
Nu este deloc plăcută, dar este una dintre cele mai comune infecții întâlnite la femei. O poți face din numeroase motive – antibiotice, dezechilibru hormonal ori al florei vaginale, de la ce mănânci și tot așa. Este o problemă enervantă, însă din fericire se poate trata cu ușurință, dar pentru asta trebuie să fii atentă la simptome și să mergi în mod regulat la control la medicul ginecolog. Ca să eviți apariția sau reapariția candidozei ar trebui să faci duș și nu băi în cadă, ar trebui să dormi mai des fără chiloți, să mănânci iaurt simplu și să ai o igienă intimă bună – deși nici toți acești pași nu garantează că nu vei avea, cel puțin o dată, candidoză.
Vaginita bacteriană
Există mai multe tipuri de vaginite bacteriene cu care o femeie se poate confrunta de-a lungul vieții, însă cea mai comună dintre acestea are și simptome clare, vizibile: secreție albicioasă și urât mirositoare. Vaginitele bacteriene apar atunci când flora vaginală este dezechilibrată, iar bacteriile „rele” din vaginul tău se înmulțesc foarte mult. Este important să nu faci spălături și să mergi la medicul ginecolog imediat cum observi o schimbare în vaginul tău. Vaginita bacteriană este o problemă comună de sănătate, care se tratează cu antibiotice.
Infecția urinară
Una dintre cele mai îngrozitoare infecții pe care le poți face este infecția urinară. Nu înseamnă secreții mirositoare sau mâncărimi – ca în cazul candidozei – ci o usturime continuă care îți dă senzația că trebuie să mergi constant la toaletă ca să urinezi. Și ce e mai rău, nu trece de la sine și cu cât aștepți mai mult să ajungi la un medic, cu atât mai dureroasă devine această problemă de sănătate. Poți face infecții urinare și de la sex – de la lubrifiantul iritant de pe prezervativ, de la bacteriile din urină care nu se duc pentru că nu urinezi imediat după ce faci sex, de la bacteriile care ajung din zona anală în uretră și așa mai departe. Ce poți face în cazul infecției urinare este să bei foarte multe lichide și dacă ai posibilitatea, suc natural de merișor și să urinezi întotdeauna după ce faci sex.
Bolile cu transmitere sexuală
Dacă nu te protejezi de fiecare dată când faci sex, s-ar putea să te trezești cu o boală venerică ce îți taie cheful de sex pentru tot restul vieții. Sunt numeroase, se răspândesc foarte ușor – unele chiar dacă folosiți prezervativ – și unele nu au simptome. Una dintre acestea este chlamydia, chiar cea mai des întâlnită boală cu transmitere sexuală. Așadar, dacă te gândești să faci sex neprotejat, mergi mai întâi la un ginecolog ca să-ți faci toate analizele, iar partenerul tău ar trebui să facă același lucru. Nu încerca să cauți simptomele pe Internet, pentru că există marea posibilitate să ai impresia că ai ceva, când de fapt ești sănătoasă sau este vorba despre o altă problemă de sănătate a vaginului și nu în ultimul rând, dacă nu le tratezi, pot apărea numeroase complicații.
Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton