Un obicei pe care îl avem atunci când terminăm de mâncat este să mestecăm gumă, în speranța că gustul de usturoi sau de condimente trece și ne reîmprospătăm respirația. Nimic mai fals. Nu doar că guma de mestecat nu face altceva decât să acopere mirosul neplăcut, dar provoacă și o serie de probleme.
Cu maxilarele
Mestecatul gumei poate provoca adevărate probleme cu maxilarul, mai ales în cazul persoanelor care au deja o afecțiune la nivelul oaselor feței. Iar atunci când aveți o problemă foarte gravă, acest gest poate compromite cartilgiile și articulațiile din gură, care devin mult mai sensibile.
Cu creierul
Înducitorii din guma de mestecat sunt dușmanii sănătății. Aspartamul este un compus chimic care este considerat ca având legătură cu tumorile cerebrale, defectele din naștere sau cancerul.
Cu mușchii
Atunci când mestecăm gumă în acest proces sunt implicate 8 mușchi ai feței, localizați în apropeiere de tâmplă. Potrivit doctorului Ben Kim, aceștia exercită o presiune asupra oaselor capului, dar și asupra nervilor, provocând dureri de cap.
Tensiune
Alți compuși chimici pe care îi conține guma de mestecat ”contribuie” la degradarea stării de sănătate, dacă aceasta este consumată cu regularitate. Astfel, ne putem confrunta cu tensiune arterială sau indigestie, în special guma de mestecat pe bază de mentă.
Inhibă metabolismul
Metabolismul este un proces foarte important pentru organism, iar mestecatul gumei poate încetini acest proces. Guma stimulează producția de salivă pe o perioadă de timp anormală, distrăgând de la o funcție atât de importantă precum cea metabolică.
Cu stomacul
Gestul pe care îl facem atunci când mestecăm guma presupune inhalarea de aer mult prea des, avertizează doctorul Ben Kim. Excesul de aer poate provoca crampe, balonare și dureri abdominale.
Foto: 123rf.com
Ultima modificare februarie 10, 2016 6:38 pm