Iată care sunt cele 7 probleme dentare cel mai des verificate de medicii stomatologi şi semnele după care îţi poti da seama că le ai şi tu.
Gingiile
– iniţial, problemele gingivale pot să nu se manifeste prin nici un simptom vizibil
– cele mai frecvente simptome ale problemelor gingivale, cum ar fi gingivita, sunt roşeaţa, umflăturile şi sângerările la periaj
– în stadiul avansat al bolii se manifestă retracţia gingivală, apariţia de secreţii purulente, slăbirea şi chiar pierderea dinţilor
– bolile gingivale pot fi rezultatul ignoranţei în ceea ce priveşte igiena orală corectă
– faza incipientă a bolilor gingivale este gingivită, care poate provoca umflături, hipersensibilitate şi sângerari în timpul periajului sau folosirii aţei dentare
– un risc crescut la boli gingivale apare la fumători sau la persoanele care iau anumite medicamente
– gingivita netratată poate duce la boli grave, cum ar fi parodontopatia
Placa bacteriană
– neglijenţa, sub forma periajului neregulat al dinţilor, face ca, în timp, dinţii să-şi schimbe culoarea, căpătând o nuanţă gălbuie
– există două tipuri de decolorări: interne (în adancime) – decolorarile interne pot fi ameliorate doar de un medic dentist şi externe (de suprafaţă) – decolorările de suprafaţă pot fi cauzate de fumat, consumul de cafea şi ceai
– o altă cauză poate fi depunerea de tartru, care rezultă din întărirea plăcii bacteriene
– pot fi îndepărtate prin periaj zilnic corect sau prin periaj profesional
– aceste coloraţii se formează treptat şi foarte adesea afectează persoanele în vârstă
Sensibilitatea dentară
– cauza principală a apariţiei hipersensibilităţii dentare este slăbirea structurii smalţului
– anumite obiceiuri alimentare contribuie direct la deteriorarea smalţului – consumul excesiv de alimente şi băuturi cu pH scăzut
– una din cauzele hipersensibilităţii dentare este retractarea gingiilor, adică dezvelirea dentinei din porţiunea radiculară a dinţilor
– înseamna inducerea durerii de catre stimuli externi, cum ar fi căldură sau frig, dulciuri, alimente sau băuturi acide, şi chiar simpla atingere
– manevrele greşite de periaj şi utilizarea unei paste inadecvate pot duce la dezvelirea dentinei şi la apariţia hipersensibilităţii
– dentina este alcătuită dintr-o reţea de canalicule pline cu lichid, prin intermediul căarora stimulii externi sunt transmişi către nervi – orice iritaţie a dentinei provoacă durere
– o consecinţă a hipersensibilităţii dentare şi a dezvelirii dentinei poate fi dezvoltarea cariei radiculare
Cariile dentare
Factorii care duc la apariţia cariilor:
– capacitatea cavităţii bucale de a se curăţa – fluxul insuficient de salivă
– regimul alimentar – alimente ce conţin mult zahăr
– bacteriile care se găsesc în cavitatea bucală
– durata prelungită de expunere a dinţilor la acizii graşi produşi de bacterii
– apariţia plăcii bacteriene – primul pas în apariţia cariilor
– construcţia dinţilor – şanţurile şi fosetele din structura dinţilor sunt locuri unde se depune cu precădere placa bacteriană
– dinţii situaţi în regiuni ale cavităţii bucale greu accesibile cu periuţa şi aţa dentară sunt predispuşi la apariţia cariilor
Respiraţia neplăcută
Factori care duc la apariţia respiraţiei neplăcute:
– igienă orală necorespunzătoare (periaj şi utilizare improprie a aţei dentare)
– numărul de bacterii acumulate în gură
– substanţele cu care se hrănesc bacteriile (depuneri de resturi alimentare)
– cantitatea insuficentă de salivă care să asigure curăţarea cavităţii bucale
– bolile gingivale
– consumul de legume specifice, cum ar fi ceapa şi usturoiul
– fumatul şi consumul de alcool
– anumite medicamente, tulburări medicale şi secreţia redusă de salivă
– boli cum ar fi cancerul, diabetul şi tulburările funcţionale ale ficatului şi rinichilor
Tartrul
– este un depozit organo-mineral, alcătuit în mare parte din sărurile de calciu depuse pe suprafaţa dinţilor
– se depune în general pe partea interioară a cavităţii bucale, în zonele în care dinţii nu se curăţă foarte bine
– are o culoare alb-gălbuie, în timp se colorează în maron sau negru – colorarea este influenţată de anumite alimente sau de nicotină
– favorizează parodontopatiile
– gingiile care au depuneri de tartru în general sângerează la periaj şi sunt inflamate
– se poate elimina doar la dentist, printr-un procedeu simplu – detartraj
Pete dentare
– Culoarea dinţilor este dată de pigmentul aflat în dentină
– Aceasta se poate modifica ca urmare a depunerii plăcii bacteriene pe suprafeţele dinţilor
– Factorii care favorizează petele dentare:
o Interni/în adâncime (pot fi amelioraţi doar de un medic dentist): medicamente şi boli
o Externi/de suprafaţă: fumatul, consumul de cafea, ceai, vin roşu şi alimente colorate
– O igienă orală adecvată este principala soluţie împotriva petelor de tip extern
Material realizat cu ajutorul domnului Doctor Alexandru Călin, Specialist Blend-a-med şi Oral B.
Foto: Shutterstock