Iată care sunt cele 7 probleme dentare cel mai des verificate de medicii stomatologi şi semnele după care îţi poti da seama că le ai şi tu.
Gingiile
– iniţial, problemele gingivale pot să nu se manifeste prin nici un simptom vizibil – cele mai frecvente simptome ale problemelor gingivale, cum ar fi gingivita, sunt roşeaţa, umflăturile şi sângerările la periaj – în stadiul avansat al bolii se manifestă retracţia gingivală, apariţia de secreţii purulente, slăbirea şi chiar pierderea dinţilor – bolile gingivale pot fi rezultatul ignoranţei în ceea ce priveşte igiena orală corectă – faza incipientă a bolilor gingivale este gingivită, care poate provoca umflături, hipersensibilitate şi sângerari în timpul periajului sau folosirii aţei dentare – un risc crescut la boli gingivale apare la fumători sau la persoanele care iau anumite medicamente – gingivita netratată poate duce la boli grave, cum ar fi parodontopatia
Placa bacteriană
– neglijenţa, sub forma periajului neregulat al dinţilor, face ca, în timp, dinţii să-şi schimbe culoarea, căpătând o nuanţă gălbuie – există două tipuri de decolorări: interne (în adancime) – decolorarile interne pot fi ameliorate doar de un medic dentist şi externe (de suprafaţă) – decolorările de suprafaţă pot fi cauzate de fumat, consumul de cafea şi ceai – o altă cauză poate fi depunerea de tartru, care rezultă din întărirea plăcii bacteriene – pot fi îndepărtate prin periaj zilnic corect sau prin periaj profesional – aceste coloraţii se formează treptat şi foarte adesea afectează persoanele în vârstă
Sensibilitatea dentară
– cauza principală a apariţiei hipersensibilităţii dentare este slăbirea structurii smalţului – anumite obiceiuri alimentare contribuie direct la deteriorarea smalţului – consumul excesiv de alimente şi băuturi cu pH scăzut – una din cauzele hipersensibilităţii dentare este retractarea gingiilor, adică dezvelirea dentinei din porţiunea radiculară a dinţilor – înseamna inducerea durerii de catre stimuli externi, cum ar fi căldură sau frig, dulciuri, alimente sau băuturi acide, şi chiar simpla atingere – manevrele greşite de periaj şi utilizarea unei paste inadecvate pot duce la dezvelirea dentinei şi la apariţia hipersensibilităţii – dentina este alcătuită dintr-o reţea de canalicule pline cu lichid, prin intermediul căarora stimulii externi sunt transmişi către nervi – orice iritaţie a dentinei provoacă durere – o consecinţă a hipersensibilităţii dentare şi a dezvelirii dentinei poate fi dezvoltarea cariei radiculare
– capacitatea cavităţii bucale de a se curăţa – fluxul insuficient de salivă – regimul alimentar – alimente ce conţin mult zahăr – bacteriile care se găsesc în cavitatea bucală – durata prelungită de expunere a dinţilor la acizii graşi produşi de bacterii – apariţia plăcii bacteriene – primul pas în apariţia cariilor – construcţia dinţilor – şanţurile şi fosetele din structura dinţilor sunt locuri unde se depune cu precădere placa bacteriană – dinţii situaţi în regiuni ale cavităţii bucale greu accesibile cu periuţa şi aţa dentară sunt predispuşi la apariţia cariilor
Factori care duc la apariţia respiraţiei neplăcute:
– igienă orală necorespunzătoare (periaj şi utilizare improprie a aţei dentare) – numărul de bacterii acumulate în gură – substanţele cu care se hrănesc bacteriile (depuneri de resturi alimentare) – cantitatea insuficentă de salivă care să asigure curăţarea cavităţii bucale – bolile gingivale – consumul de legume specifice, cum ar fi ceapa şi usturoiul – fumatul şi consumul de alcool – anumite medicamente, tulburări medicale şi secreţia redusă de salivă – boli cum ar fi cancerul, diabetul şi tulburările funcţionale ale ficatului şi rinichilor
Tartrul
– este un depozit organo-mineral, alcătuit în mare parte din sărurile de calciu depuse pe suprafaţa dinţilor – se depune în general pe partea interioară a cavităţii bucale, în zonele în care dinţii nu se curăţă foarte bine – are o culoare alb-gălbuie, în timp se colorează în maron sau negru – colorarea este influenţată de anumite alimente sau de nicotină – favorizează parodontopatiile – gingiile care au depuneri de tartru în general sângerează la periaj şi sunt inflamate – se poate elimina doar la dentist, printr-un procedeu simplu – detartraj
Pete dentare
– Culoarea dinţilor este dată de pigmentul aflat în dentină – Aceasta se poate modifica ca urmare a depunerii plăcii bacteriene pe suprafeţele dinţilor – Factorii care favorizează petele dentare: o Interni/în adâncime (pot fi amelioraţi doar de un medic dentist): medicamente şi boli o Externi/de suprafaţă: fumatul, consumul de cafea, ceai, vin roşu şi alimente colorate – O igienă orală adecvată este principala soluţie împotriva petelor de tip extern
Material realizat cu ajutorul domnului Doctor Alexandru Călin, Specialist Blend-a-med şi Oral B.