Probiotice pentru sănătatea digestiei

.

Legătura dintre probiotice şi sănătatea noastră nu mai este de mult o noutate pentru gastroenterologi. „Tratamentul” cu probiotice poate fi util în multe din bolile tractului digestiv.
Zecile de miliarde de bacterii vii – probioticele – care trăiesc în sistemul digestiv uman joacă un rol atât de important în buna funcţionare a organismului, încât specialiştii au început să se refere la flora digestivă ca fiind un organ separat al corpului nostru.

Ce sunt probioticele

Bacteriile „bune” care trăiesc în colonul şi intestinul tău previn instalarea infecţiilor, produc vitamina K şi acid folic, dar participă şi la metabolizarea anumitor substanţe. Studiile pe animale au arătat că în lipsa florei digestive tot organismul ar fi dat peste cap.

La o persoană sănătoasă, dialogul între probiotice, mucoasa intestinului şi sistemul imunitar al intestinului, menţine sănătatea digestiei, explică dr. Eamonn Quigley, expert în probiotice, de la Centrul pentru Alimentaţie şi Farmabiotică, Irlanda.

Totuşi, uneori, această conversatie o ia pe căi greşite, de exemplu se schimbă numărul bacteriilor sau cele din colon se mută în intestin, a spus dr. Quigley în cadrul unei conferinţe pe tema  „O alternativă terapeutică: îmbunătăţirea funcţiilor florei intestinale cu ajutorul porobioticelor.”

Flora digestivă „defectă”, vinovată pentru ulcer şi gastrită

Dezechilibrele pot să apară atunci când faci un tratament cu antibiotice, spune dr. Quigley. Aceste medicamente îţi pot salva viaţa dacă suferi o infecţie cu bacterii, însă ele nu ştiu să deosebească între bacteriile rele, patogene, şi cele bune care fac parte din flora intestinală normală.

Aşa se face că pierzi bacterii bune până la punctul în care se produce un dezechilibru în flora digestivă. În astfel de cazuri se instalează colita pseudomembranoasă, adică infecţia cu bacteria Clostridium difficile. Este unul din efectele secundare cele mai frecvente ale tratamentului cu antibiotice.

Dar un dezechilibru bacterian la nivel figestiv se poate traduce şi printr-o infecţie cu Helicobacter Pylori, frecventă în România, care provoacă ulcer, gastrită sau chiar cancer. Bolile inflamatorii ale intestinului – de exemplu boala Crohn –  toxinfecţiile alimentare, bolile de ficat şi sindromul colonului iritabil sunt alte urmări posibile atunci când e distrus echilibrul bacterian intestinal.

Aici intră în scenă alimentele sau suplimentele cu conţinut de probiotice. Conform unei definiţii date de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, acestea sunt ingrediente alimentare bacteriene vii, care influenţează microflora şi oferă beneficii în privinţa sănătăţii.

Produsele cu probiotice conţin bacterii vii

Dr. Quigley ne atrage atenţia că nu toate produsele care se laudă cu conţinutul de probiotice sunt cu adevărat sănătoase, mai ales ca vânzarea lor nu este reglementată la fel de stric ca ca a medicamentelor.

În primul rând, bacteriile conţinute trebuie să fie vii şi să rămână aşa atâta timp cât produsul se găseşte la raft, fie în supermarket, fie în farmacie. În al doilea rând, aceste bacterii trebuie să fie capabile de acţiona asupra florei digestive. Degeaba sunt vii în produsul consumat dacă vor fi distruse de acidul din stomac sau dacă numărul lor nu e suficient încât să-şi facă efectul.

În sfârşit, alimentele cu probiotice trebuie să aibă beneficii asupra sănătăţi. Dr. Quigley spune că nu toate tulpinile de probiotice s-au dovedit a fi utile. Deci dacă vezi numele unei bacterii trecute pe un produs, asta nu înseamna că el este benefic. Din păcate, singura modalitate de a şti cât de eficientă este o anumită tulpină, este să te documentezi singură sau să consulţi gastroenterologul, înainte de a cumpăra produsul.

Dacă există studii clinice privind eficienţa respectivei tulpini bacteriene, atunci poţi avea încredere în investiţia pe care o faci.

Probioticele din alimente şi suplimente intră în competiţie cu şi exclud patogenii, dar au şi alte funcţii, explică dr. Quigley. Ele produc bacteriocine, proteine cu rol antibacterian, controlează citochinele, care contribuie la aparitia inflamaţiilor, şi produc imunoglobulina A, care protejează împotriva infecţiilor.

Când ai nevoie de probiotice

Studiile pe oameni au arătat că probioticele sunt utile celor care suferă de diareea călătorului, celor care fac tratament cu antibiotice, dar şi în infecţiile cu rotavirus, cea mai frecventă cauză a diareei la copii. De asemenea, sindromul colonului iritabil, colita ulcerativă, constipaţia şi boala Crohn pot fi remediate cu ajutorul probioticelor. Iar mamele care iau astfel de suplimente în timpul sarcinii se asigură că cei mici nu vor suferi de alergii.
Există multe alte boli care ar putea fi prevenite şi tratate cu ajutorul antibioticelor, dar deocamdată nu există studii suficiente pentru a putea fi siguri de rezultat. Specialistul atrage atenţia că efectele benefice ale unei tulpini bacteriene nu trebuie extrapolate la celelalte. Dacă un anumit tip de probiotice tratează cu succes constipaţia, asta nu înseamnă că toate au acest efect, spune dr. Quigley care nu înţelege reticenţa românilor faţă de probiotice.

El spune că în Irlanda, ţara sa natală, oamenii acceptă de ani buni tratamentele cu probiotice şi nu se mai întreaba dacă sunt sau nu eficiente ci care sunt eficiente într-o anumită boală. Doctorul a mai menţionat că finlandezii consumă probiotice de 50 de ani şi tot de atâta timp acceptă beneficiile lor fără să se îndoiască de sfaturile specialiştilor.

Foto: Shutterstock

Ultima modificare august 31, 2022 4:06 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale