Cum îi acorzi copilului primul ajutor

.

Fiecare mamă îşi doreşte mai mult decât orice să aibă un copil sănătos. Se întâmplă, însă, uneori, ca într-un moment de neatenţie cel mic să se accidenteze.
Cum procedezi în astfel de situaţii?

Dragostea şi grija ta sunt clopotul de sticlă de care are nevoie copilul tău

Atenţie, părinţi!

Anual, zeci de mii de copii cad victimă accidentelor de tot felul petrecute, în unul din două cazuri, chiar în prezenţa unui adult. Cele mai frecvente sunt căzăturile, pe locul doi fiind intoxicaţiile cu medicamente, alcool sau substanţe folosite la întreţinerea gospodăriei. Cei mai vulnerabili sunt micuţii între 18 luni şi 5 ani. Luaţi, aşadar, toate măsurile de prevenire, pornind de la ideea că toţi copiii au o atracţie irezistibilă pentru tot ce-i interzis.

Arsuri

În cazul în care arsura nu are băşici, apa rece e cel mai bun remediu pentru calmarea usturimii. Când apar băşici, nu le sparge şi tamponează-le cu apă rece. Dacă arsura este adâncă şi extinsă, acoperă copilul cu un cearceaf curat şi o pătură şi cheamă de urgenţă salvarea.

Criză de astm

Dacă are un atac, dă-i medicamentele obişnuite, iar dacă are în continuare probleme de respiraţie, cheamă salvarea.

Degerătură

În cazul în care cel mic s-a jucat prea mult în frig şi consideri că braţele, picioarele, mâinile, degetele de la mâini sau de la picioare i-au îngheţat rău, încălzeşte-le, ţinându-i-le la subsuoară. Dacă i-au îngheţat nasul sau urechile, încălzeşte-le cu palma ta. În cazul degerăturilor mai severe, ţine-i extremitatea afectată în apă călduţă, timp de 20 de minute. Apoi bandajează partea respectivă şi ţine-o ridicată 40 de minute. Copilul trebuie dus la doctor.

Intoxicaţie

Înainte de orice, cheamă salvarea. Încearcă să estimezi ce şi cât a înghiţit. Nu îi provoca vărsături copilului dacă:

* este inconştient sau somnoros;
* a înghiţit un produs coroziv (acid, substanţe pentru curăţarea ţevilor etc.)
* a înghiţit produse pe bază de petrol (lac de mobilă, kerosen, gazolină).

În nici un caz, nu-i da copilului să bea ceva! Nici apă, nici lapte! Şi nici să nu-l faci să vomite! Dacă vomită din proprie iniţiativă, apleacă-l în faţă ca să nu se sufoce. Când copilaşul este inconştient, aşază-l pe o parte până vine Salvarea.

Dureri mari de burtă

Dacă cel mic a fost accidentat, vomită mult sau cu sânge şi este foarte palid, cheamă de urgenţă salvarea. Nu îi da nici un fel de mâncare sau băutură.

Obiect înghiţit

Osimplă nucă înghiţită poate să blocheze tubul digestiv. Copilul mic se învineţeşte, se zbate, tuşeşte violent. Pune-l în şezut şi aşteaptă să-i treacă accesul de tuse. Deseori, prin tuse se expulzează obiectul din gât. Poţi să-l ajuţi bătându-l încet cu palma pe spate, între omoplaţi. Scoate-i obiectul din gură, imediat ce vezi că apare.

Dacă obiectul respectiv este înţepenit în fundul gâtului, nu încerca să-l scoţi cu degetele: există riscul să-l înfunzi mai rău. Dacă obiectul este mic, nu este ascuţit şi nu provoacă sufocarea micuţului (mărgea, sâmbure de cireaşă), supraveghează-i scaunele pentru a verifica dacă a fost eliminat. Dacă obiectul este mic şi ascuţit (os de peşte, sticlă), dă-i să mănânce miez de pâine. Vei evita, astfel, iritaţiile şi vei uşura eliminarea prin scaune.

Sângerarea nasului

Nu apleca niciodată capul pe spate, deoarece forţează copilul să înghită sânge şi aceasta nu ajută la nimic. Ţine-i capul aplecat în faţă, pentru a lăsa nasul să curgă până se formează un cheag de sânge. În acel moment, apasă (sau pune un produs hemostatic) pe nara care sângerează, aşteptând ca scurgerea de sânge să înceteze, circa 5 minute. Micuţul va respira pe gură. Curăţă, apoi, sângele uscat cu apă călduţă şi suflă-i nasul uşurel. Dacă sângerările nasului sunt frecvente, trebuie consultat un medic.

Fracturi

Nu-i mişca mâna sau piciorul dacă este umflat, rupt sau când copilul acuză dureri mari. Ia-l şi du-l de urgenţă la doctor.

Înţepătură de insectă

Îndepărtează rapid acul insectei, de preferat cu ajutorul unghiilor sau cu un card, după care aplică peste locul înţepat o compresă rece. Cheamă doctorul numai dacă în urma înţepăturii apar stări de slăbiciune, de vomă, paloare sau dificultăţi de respiraţie.

Julituri

Calmează-ţi copilul, spală bine locul cu săpun şi apă şi lasă rana să se usuce, fără să o ştergi. După ce s-a uscat, bandajează mâna sau piciorul julit cu o faşă sterilă.

Lovitură la cap

S-a lovit la cap şi nu ştii ce să faci? În primul rând, ţine-l culcat. În al doilea rând, trebuie să chemi salvarea dacă: se plânge de dureri mari sau persistente de cap; are mai puţin de un an; are convulsii; nu este în stare să-şi mişte corpul; este inconştient sau se mişcă greu; vomită.

Tăietură sau muşcătură a obrazului, buzei, limbii

Dacă cel mic îşi taie sau îşi muşcă din greşeală obrazul, buza sau limba, aplică repede pe rană un cub de gheaţă. Dacă sângerează, presează uşor locul respectiv cu un tifon sau un pansament steril. În cazul în care sângerarea continuă şi după 15 minute, prezintă-te cu copilul la doctor.

Foto: Shutterstock

Vezi şi primul ajutor în caz de arsuri – la ce să fii atent!

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton