Cel mai evident dintre simptomele şi semnele de sarcină este, desigur, lipsa menstruaţiei, dar înainte să se întâmple asta e posibil să observi şi alte semne pe care în mod normal le-ai ignora.
Din păcate, aceste simptome nu sunt specifice doar sarcinii, aşa că, dacă sarcina nu a fost planificată, te poţi păcăli, crezând că e vorba doar de sindromul premenstrual.
Iată care sunt primele simptome şi semne de sarcină
Sângerările vaginale uşoare. Sângerarea de nidaţie, care are loc atunci când embrionul se implantează în uter, poate să apară chiar şi la 10 zile după fecundare, fiind unul dintre semnele cele mai timpurii ale sarcinii. Faţă de menstruaţia normală, sângerarea de nidaţie apare mai devreme, durează mai puţin, este mult mai uşoară şi are o culoare mai deschisă.
Te simţi obosită şi somnoroasă. Încă din primele săptămâni de sarcină, nivelul progesteronului începe să crească, iar dozele mari din acest hormon îţi dau o stare de somnolenţă şi oboseală permanentă.
Sânii sunt umflaţi şi sensibili. Este unul din primele simptome ale sarcinii şi poate apărea chiar şi la două săptămâni de la fecundare. Din cauza schimbărilor hormonale care au loc în corpul tău sânii pot să fie mai sensibili, dureroşi sau mai mari şi mai grei.
Crampele uşoare. Seamănă cu durerile menstruale, dar sunt mai uşoare. Pot fi declanşate de mişcări mai energice sau de contactul sexual.
Greaţa însoţită sau nu de vărsături. Greţurile de dimineaţă sunt unul din simptomele clasice ale sarcinii. Însă pot să apară oricând pe parcursul zilei sau chiar noaptea. Din păcate, acest simptom poate începe chiar şi la două săptămâni după fecundare. Greaţa poate fi declanşată de un miros sau un gust.
Pofte. Simţul gustului este mai pronunţat în timpul sarcinii, aşa că este posibil să nu-ţi mai placă alimentele pe care le adorai înainte, în special cele cu miros puternic, cum ar fi cafeaua sau prăjelile. Pe de altă parte, s-ar putea să te trezeşti că ţi-e poftă de ceva ce nu ţi-a plăcut niciodată.
Durerile de cap. Schimbările hormonale îmbunătăţesc circulaţia sângelui, dar tocmai de aceea poţi să te trezeşti cu dureri de cap uşoare şi frecvente.
Constipaţia este tot o urmare a schimbărilor hormonale. Progesteronul face ca mâncarea să treacă mai lent prin tractul digestiv, iar asta duce la constipaţie.
Hormonii mai provoacă şi schimbări de dispoziţie, aşa că e posibil să devii plângăcioasă şi tristă, chiar dacă în mod normal eşti optimistă şi veselă.
Ameţeala şi senzaţia de slăbiciune se instalează în primele săptămâni de sarcină pentru că vasele de sânge se dilată şi tensiunea arterială scade.
Chiar dacă ai toate aceste simptome nu poţi fi sigură că eşti însarcinată. Ele pot apărea şi în cazul altor boli, iar unele femei le observă în fiecare lună, înaintea menstruaţiei. Fiecare sarcină este unică, aşa că e posibil şi inversul: să fii însărcinată fără să ai niciunul din simptome.
Singura metoda de a-ţi da seama dacă eşti sau nu însărcinată este testul de sarcină, pe care îl poţi face din prima zi de întârziere a menstruaţiei.
Vezi aici ce teste de sarcina se gasesc la noi si cat sunt de sigure.
Foto: Shutterstock