Găteşti, cumperi cadouri, faci curăţentie şi mai mergi şi la job cel puţin opt ore pe zi. Cu toate acestea pe cap, Sărbătorile sunt mai mult o sursă de stres şi mai puţin o bucurie.
Ce te stresează de Sărbători?
Sursele de stres sunt multe: munca te epuizează fizic, bugetul prea mic te îngrijorează, iar relaţiile cu cei din jur ar putea să devină mai încordate, având în vedere că trebuie să te întâlneşti cu toată familia, chiar şi cu cei pe care nu-i ai la inimă. Ca să ai sărbători cu adevărat fericite, identifică principalele surse de stres şi vezi ce poţi face pentru a le elimina.
Planifică-ţi cheltuielile şi activităţile
Te îngrijorează partea financiară? Stabileşte un buget pentru sărbători şi ai grijă să nu te abaţi de la listele de cadouri. Toată lumea trece printr-o perioadă grea din punct de vedere financiar, aşa că cei dragi te vor înţelege dacă nu le faci cadouri scumpe. Probabil că nici ei nu-şi permit să cheltuie prea mult. În niciun caz nu cheltui mai mult decât îţi permiţi.
Timpul tau este limitat? Cu siguranţă se găseşte cineva care să te ajute la cumpărături, curăţenie, gătit. Stabileşte-ţi un plan de bătaie şi caută să-l urmezi, dar nu uita că nu ai voie să-ţi faci un program imposibil, care să te ţină în picioare 20 de ore pe zi. Caută să implici toată familia în pregătiri. Chiar şi cei mai mici pot face câte ceva dacă le arăţi cum şi ai încredere în ei.
Învaţă să spui nu
Totuşi, nu-i transforma pe cei din jur în subalternii tăi. Nu uita că ei sunt familia ta nu numai în ziua de Crăciun, ci şi în săptămâna premergătoare ei. Rezervă-ţi serile pentru cina în familie şi discuţii plăcute cu cei dragi.
Oricum, unul din cuvintele de ordine este „realism”. Oricât te-ai chinui, nu se poate să cumperi şi cadourile perfecte, să faci şi prăjiturile cele mai gustoase şi să ai şi casa cea mai curată. Porneşte la drum cu aşteptări realiste şi nu vei fi dezamagită.
Învaţă să spui NU anumitor invitaţii şi rugăminţi, iar din când în când ia-ţi o pauză, de exemplu o seară doar pentru tine în care să nu mergi nici în vizita, nici la cumpărături, nici măcar în bucătărie. În acest caz pauzele lungi şi dese chiar sunt cheia succesului. Si nici nu-i obligatoriu să fie lungi. Intri în hypermarket şi te sperie aglomeraţia dinăuntru? Opreşte-te întâi la o cafenea, bucură-te de o băutură caldă şi apoi porneşte la luptă.
În sfârşit, nu uita să te bucuri totuşi de perioada sărbătorilor şi de iarnă: o bătaie cu bulgări, un vin fiert, imaginea bradul împodobit, bucuria copiilor, cozonac şi sarmale… toate sunt motive pentru care sărbătorile merită un pic de efort din partea noastră.
Foto: Northfoto