Este cea mai frecventă formă de cancer la româncele cu vârste între 15 şi 44 de ani. Îmbolnaveşte, anual, mii de femei şi ucide sute. Şi când te gândeşti ca un banal control de specialitate poate face minuni…
Organizaţia Mondiala a Sanataţii (OMS) ne situeaza înca pe un nedorit loc întâi în Europa în ce priveşte incidenţa şi mortalitatea cauzate de cancerul de col uterin. Şi asta pentru ca evitam vizita la ginecolog şi refuzam vaccinarea anti-HPV. Nicio femeie nu e ferita de risc, iar 6 mor zilnic din aceasta cauza. Or, cancerul de col uterin este singura forma de cancer care poate fi prevenita prin vaccin. Iar depistat la timp, poate fi vindecat.
Ce e de făcut?
„Sunt doua masuri principale de prevenţie: primara – vaccinarea şi secundara – screeningul. În Europa, vaccinarea anti-HPV a fost introdusa în 21 de ţari, iar 7 dintre acestea au deja acoperire de 80%: Danemarca, Italia, Luxemburg, Portugalia, Spania, Elveţia şi Marea Britanie. La nivel mondial, s-au efectuat peste o suta de milioane de doze, fara a avea vreun efect advers serios. Din aceste statistici, ne putem da seama ca vaccinul anti-HPV este unul sigur, altfel ar fi disparut pâna acum”, spune Victor Olsavszky, reprezentantul OMS în România.
De cele doua metode principale de prevenţie putem profita. Pentru că testarea periodica este disponibila gratuit pentru toate femeile între 25 şi 64 de ani, cu trimitere de la medicul de familie, în vreme ce vaccinul anti-HPV este opţional, însa tot gratuit, pentru fetele între 11 şi 14 ani, la solicitarea parinţilor adresata medicului de familie. De menţionat ca vaccinul anti- HPV tetravalent protejeaza atât împotriva celor mai frecvente tulpini cancerigene, dar şi împotriva celor care provoaca vegetaţii veneriene.
Cine e de vină
Deşi cancerul de col poate avea mai multe cauze, principalul factor de risc îl reprezinta infecţia cu virusul Papilloma Uman (HPV). Daca te prezinţi periodic la medic, pentru controale ginecologice, examenul Babeş Papanicolau, examenul HPV şi colposcopie, virusul poate fi depistat la timp şi infecţiile pot fi tratate. Virusul se transmite prin orice tip de contact sexual, care implica atingerea mucoasei vaginale, anale sau bucale, poate fi transmis chiar şi atunci când leziunile nu sunt vizibile. Majoritatea femeilor nu ştiu ca sunt purtatoare ale virusului, pâna la un control ginecologic amanunţit sau la o colposcopie.
Se tratează
În funcţie de stadiul de raspândire a bolii, medicul poate recomanda tratament chirurgical, radioterapie, chimioterapie sau combinarea a doua dintre aceste metode. „Procedurile chirurgicale alese în cazul cancerului de col uterin pot consta în: conizaţie (îndepartarea unei porţiuni de ţesut din col şi din canalul cervical), vaporizare cu laser, criogenizare şi excizie a ţesuturilor maligne şi pot ajunge chiar la exenteraţie pelvica (îndepartarea colonului inferior, rectului şi a vezicii urinare), histerectomie totala (scoaterea uterului şi a cervixului) sau histerectomie radicala (îndepartarea uterului, cervixului şi a unei porţiuni din vagin)”, spune dr. Elena Claudia Teodorescu, de la Donna Medical Center.
Când lucrurile se complică…
„În România, infecţia cu HPV este asociata, în general, cu cancerul de col. Dar HPV provoaca şi alte afecţiuni oncologice şi dermato-venerice (vegetaţii veneriene sau negi genitali). 90% din vegetaţiile veneriene sunt cauzate de infecţia cu HPV şi pot fi prevenite prin vaccinul tetravalent. „Aceasta infecţie cu HPV, dermatologic vorbind, poate fi cu tulpini mai agresive, din care unele au potenţial oncogen. Leziuni care pot parea banale, daca sunt netratate la timp, se dezvolta şi creeaza probleme grave de sanatate, inclusiv prin favorizarea dezvoltarii altor infecţii transmisibile pe cale sexuala. E foarte important sa prevenim acest virus prin igiena şi prin vaccinare”, spune dr. Ţiplica.
Ultima modificare ianuarie 17, 2015 12:33 pm