Ai fost diagnosticată cu „pietre la bilă”, iar medicul ţi-a spus, mai în glumă, mai în serios, că nu „scapi de cuţit”? E bine de ştiut că, în afara unei operaţii obişnuite, cu tăietură mare pe abdomen, există şi varianta intervenţiei laparoscopice, adică a operaţiei ghidate video.
Dr Simona Filip, medic specialist chirurgie generală, la Spitalul Ponderas din Bucureşti, îţi explică avantajele operaţie de extirpare a colecistului pe cale laparoscopică, faţă de intervenţia chirurgicală clasică.
Faţă de operaţia clasică, în care tăietura abdominală avea minimum 10 cm, spitalizarea dura două-trei zile, iar recuperarea – câteva săptămâni, colecistectomia laparoscopică e mult mai uşoară pentru pacient. Operaţia presupune îndepărtarea colecistului prin câteva mici incizii de 5- 10 mm, prin care chirurgul introduce instrumente subtiri şi lungi şi o cameră video, ce măreşte imaginea din interiorul abdomenului, iar chirurgul realizează operaţia mânuind instrumentele prin portile descrise în timp ce priveşte pe monitorul video.
Avantajele unei intervenţii prin abord laparoscopic sunt multiple: spitalizare scurtă – majoritatea pacienţilor se externează în prima zi dupa operaţie; durere si disconfort postoperator redus; recuperarea şi reluarea rapidă a activităţii , în circa o săptămână de la operaţie aspectul cosmetic.
În revista Unica de decembrie, recent apărută la chioşcuri, dr Simona Filips îţi explică pe larg cauzele apariţiei calculilor biliari şi îţi oferă şi o listă a alimentelor care fac rău colecistului, dar şi o listă a alimentelor care îl protejează.