Presopunctura – o terapie controversată, dar eficientă

.

Cu toate că e o terapie controversată, presopunctura se dovedeşte, în multe cazuri, o metodă eficientă de tratament, cu rezultate uimitoare.

Sănătate în puncte – cheie

Presopunctura este tehnica tratării prin apăsări repetate cu degetele a anumitor puncte de pe meridiane. Înainte de începerea tratamentului, medicul va face un consult general, după care va stabili metoda de tratament. Prin simţul pipăitului, acesta poate interpreta fluxul energiei din corp şi modul în care acesta îţi influenţează sănătatea. Apăsarea punctelor-cheie de pe meridiane reglează fluxul energiei, îmbunătăţind starea de sănătate şi aducându-ţi echilibrul.

Ramură a medicinei chineze tradiţionale, presopunctura are ca scop readucerea echilibrului energetic în organism. Conform ştiinţei medicale chineze, veche de 5.000 de ani, nivelul de sănătate al corpului este perceput în funcţie de curgerea energiei prin nişte căi invizibile, numite meridiane. Ideea de bază este că apăsarea sau înţeparea unor puncte aflate pe meridiane reglează energia.

Meridianele sănătăţii

Harta corpului uman din medicina chineză ilustrează 12 meridiane energetice principale, câte unul pentru fiecare organ (plămân, inimă, rinichi, splină-pancreas, ficat), pentru fiecare viscer (intestin subţire, intestin gros, stomac, vezică biliară şi vezică urinară) şi alte două meridiane care răspund de anumite funcţii ale organismului (circulaţia sângelui, activitatea psihică, funcţiile metabolice, termoreglarea etc.).

Pe lângă aceste meridiane, corpul uman mai are şi o multitudine de meridiane secundare prin care circulă energia. Canalele de energie sunt simetrice pe ambele părţi ale corpului. Blocarea unuia dintre ele duce la apariţia bolii, iar presopunctura poate să îl debocheze, restabilind echilibrul fizic şi psihic.

Este indicată în tratarea:

â–º durerilor de cap;
â–º durerilor de dinţi;
â–º durerilor faciale;
â–º nevralgiilor;
â–º insomniei;
â–º nervozităţii;
â–º greţurilor şi răului de mare;
â–º constipaţiei;
â–º dereglărilor ciclului menstrual.

Reacţii adverse?

În general, presopunctura este lipsită de riscuri. Cu toate acestea, nu este indicată aplicarea ei pe zone inflamate, dureroase la atingere, sensibile sau lezate recent. În aceste cazuri se recomandă să se trateze punctele similare de pe partea opusă a corpului.

De obicei, după o şedinţă de presopunctură, care durează cam jumătate de oră, te simţi înviorată şi mai relaxată. Există însă şi oameni care acuză oboseală, dureri de cap  şi simptome asemănătoare gripei. Acestea nu ar trebui să fie grave sau să dureze mai mult de o zi sau două. Se presupune că sunt declanşate de eliberarea energiei blocate în punctele de presopunctură.

Shiatsu

Este o tehnică japoneză care combină presiunea exercitată de degete asupra punctelor de apăsare cu tehnici precum apăsarea exercitată cu întreaga palmă şi întinderea muşchilor.

Încearcă şi singură!

Autotratamentul prin presopunctură te poate scăpa de multe suferinţe banale. Acesta este la îndemâna oricui, deoarece nu necesită folosirea unor instrumente ajutătoare, ci doar cunoaşterea punctelor de apăsare.

    
Vedete din Romania Vedete internationale