Prea multe proteine micşorează creierul

.

Dietele sărace în carbohidraţi şi bogate în proteine micşorează nu numai coapsele, ci şi creierul. Cei care adoptă o astfel de dietă pe termen lung riscă să sufere de Alzheimer.
Un studiu amercian citat de site-ul Daily Mail a descoperit că dietele bogate în proteine şi grăsimi animale micşoreaza creierul şi mai ales acele zone care răspund de memorie. Este adevărat că cercetarea a fost făcută pe şoareci de laborator, dar cercetătorii americani bănuiesc că lucrurile ar sta la fel şi în cazul oamenilor. Se ştie deja că alimentaţia bogată în fructe şi legume şi săracă în grăsimi protejează creierul şi scade riscul bolilor degenerative, cum este şi Alzheimer.

Urmează să aibă loc noi studii ce vor arăta care este legătura dintre alimentaţie şi demenţă. Orice metodă care ar putea să scadă riscul acestei boli este bine venită, având în vedere ca în următoarea generaţie se va dubla numărul celor cu Alzheimer.

Dietele fără carbohidraţi (Atkins, South Beach) sunt urmate de milioane de persoane din lumea întreagă pentru că nu presupun cântărirea alimentelor, numărarea caloriilor sau înfometare. Singura regulă este să elimini din alimentaţia ta carbohidraţii, adică pâinea, cerealele, dulciurile. În primele faze sunt interzise până şi fructele sau legumele proaspete pentru că şi acestea sunt bogate în carbohidraţi. În schimb, sunt permise în orice cantitate carnea, ouale şi lactatele. Unele diete nu interzic nici măcar prăjelile sau carnea grasă.

De mult timp se ştie că aceste diete, deşi pot ajuta la pierderea kilogramelor, sunt periculoase pentru sistemul cardiovascular. Grăsimea de origine animală contribuie la nivelul crescut al colesterolului, iar lipsa fructelor şi legumelor proaspete înseamna o carenţă de vitamine, minerale şi antioxidanţi.

Aşa a apărut şi primul semnal de alarmă cu privire la legătura dintre dietele low-carb şi sănătatea creierului. Boala Alzheimer are aceiaşi factori de risc ca şi afecţiunile cardiovasculare: colesterolul, hipertensiunea şi glicemia mărită. Nu este de mirare că specialiştii s-au gândit să studieze influenţa dietelor asupra creierului.

Alzheimer este o boală degenerativă incurabilă şi cea mai frecventă cauză a demenţei. Bolnavii îţi pierd treptat capacităţile intelectuale până la punctul în care nu-şi mai pot purta singuri de grijă. Pe lângă vârstă şi moştenirea genetică, boala are ca factor de risc şi stilul de viaţă greşit.  

E drept că Alzheimer se instalează la vârste înaintate, însă prevenirea ei ar trebui să înceapă devreme. Ca să-ţi asiguri o gândire clară peste ani adoptă un mod de viaţă sănătos, care să includă  multă mişcare şi o dietă echilibrată. Iar dacă vrei să slăbeşti aminteşte-ţi că sănătatea este pe primul loc. Ai mai multe şanse să slăbeşti şi să te menţii pe termen lung dacă înlocuieşti regimul pe care îl ţii cu un stil de viaţă sănătos. O dietă, fie că se numeşte Atkins, South Beach sau Scarsdale poate da rezultate bune pe termen scurt dar pe termen lung ai toate şansele să te îngraşi la loc, punându-ţi în pericol şi sănătatea.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton