Prea multe fructe strică

.

Pentru că le considerăm sănătoase, facem tot posibilul sa consumăm cât mai multe fructe. Dar uităm că gustul lor dulce provine din conţinutul de zahăr, care deteriorează…
… dinţii şi sănătatea, în general.

Interesul pentru alimentaţia corectă  se traduce prin consum sporit de fructe şi legume, dar mai ales fructe, care sunt mai plăcute la gust, putând înlocui dulciurile, anunta Daily Mail.

Nu spune nimeni că fructele nu sunt sănătoase, doar sunt pline de vitamine, fibre şi antioxidanţi. Problema este că noi tindem să exagerăm. Dacă ai o greutate normală asta n-ar fi o problemă. Decât să mănânci dulciuri rafinate mai bine abuzezi de fructe.

Însă dacă eşti supraponderală, suferi de diabet sau ai un colesterol mare, prea multe fructe nu-ţi fac bine. Aşa se explică de ce nu slăbeşti deloc, sau chiar te îngraşi, deşi tu mănânci sănătos.

Avem tendinţa să uităm că fructele, ca orice alt aliment, conţin calorii. Iar aceste calorii îţi pot aduce tot atâtea kilograme ca şi cele din ciocolată de exemplu. Nutriţioniştii spun că cei care mănâncă multe fructe sunt în special aceia care vor să slăbească şi nu înţeleg de ce mănâncă sănătos şi, totuşi, nu reuşesc să scape de kilograme.

Atunci când mănânci ceva dulce zahărul declanşează producţia de insulină, care îi spune creierului că ai mâncat destul. Zahărul din fructe, numit fructoză, nu declanşeaza o creştere bruscă a nivelului de glicemie, motiv pentru care creierul nu primeşte semnalul că te-ai săturat. Aşa se face că poţi mânca o cantitate mare de fructe până când îţi dai seama că, de fapt, eşti sătulă.

Prea multă fructoză nu înseamnă doar kilograme în plus, ci şi un nivel mare al trigliceridelor. De aceea, cei care au colesterolul mare ar trebui să consume fructe cu moderaţie. La fel şi diabeticii.

Nu mai are rost să spunem că dinţii sunt supuşi aceluiaşi atac ca atunci când mănânci dulciuri. Dinţii sunt mai vulnerabili în faţa citricelor, care sunt nu numai dulci, ci şi acide. Periculoase sunt şi fructele uscate, care sunt şi dulci, şi lipicioase. Bucăţi mici se lipesc de dinţi şi rămân acolo mult timp după ce ai terminat de mâncat. Stafidele, smochinele şi prunele uscate sunt la fel de periculoase pentru dinţi ca şi caramelele.

Din păcate, nu spune nimeni care este doza maximă admisă de fructe. Dacă ştim câtă sare avem voie să mâncăm fără a ne afecta sănătatea, pentru fructe nu s-a stabilit o doză la care ar trebui să ne limităm.

Totuşi, cercetătorii americani au descoperit că persoanele care mănâncă peste 74 grame de fructoză pe zi au un risc mai mare cu aproape 90% de a face hipertensiune arterială. Vestea bună este că 74 grame de fructoză înseamnă cam 10 mere sau 30 de portocale.

Oricum, obezii şi cardiacii nu ar trebui să depăşească o porţie de fructe pe zi. Vitaminele şi antioxidanţii necesari se pot obţine şi din legume care, deşi nu au un gust atât de bun, sunt mai sărace în calorii şi zahăr.

Foto: Shutterstock

    
Vedete din Romania Vedete internationale