Poziția în care dormi nu influențează doar calitatea somnului, ci și sănătatea ta. Vezi la ce boli ești predispusă, în funcție de cum stai noaptea în pat.
Un studiu publicat în „Jurnal de Neuroștiință” și citat de prevention.com a arătat că există o legătură între poziția în care dormi și riscul de Alzheimer sau Parkinson. Potrivit cercetătorilor, somnul într-o parte este mai bun pentru creier decât cel pe spate sau pe burtă. Asta pentru că îi permiți creierului să scape de toxine în timp ce dormi.
Oamenii de știință au ajuns la aceste concluzii analizând creierul șoarecilor și cât de repede se curăța de substanțele nocive când subiecții dormeau pe spate, pe burtă sau într-o parte. Cu ajutorul unui RMN au urmărit sistemul glymphatic, care are rolul de a elimina toxinele din creier, precum proteinele beta-amiloide, ce pot forma plăci asociate cu Alzheimer.
„Este interesant că somnul într-o parte este foarte popular în rândul oamenilor și la majoritatea animalelor, chiar și a celor care trăiesc în sălbăticie, și se pare că au adoptat această poziție pentru a permite creierului să se curețe mai bine”, susține cercetătorul Maiken Nedergaard, de la Universitatea din Rochester, citat de huffingtonpost.com.
Deși este nevoie și de teste pe oameni pentru a susține aceste concluzii, studiul vine și în completarea altor cercetări care stabilesc o legătură între poziția în care dormi și Alzheimer, Parkinson sau alte boli neurologice.
„Multe tipuri de demență sunt legate de problemele cu somnul, inclusiv de dificultățile de a adormi. Este cunoscut faptul că insomniile accelerează pierderile de memorie în Alzheimer”, mai spune Nedergaard.
Cum să dormi bine pe o parte?
Dacă rezultatul acestui studiu te îngrijorează și vrei să schimbi poziția în care dormi, asigură-te că ai o pernă care să îți face confortabil somnul într-o parte.
„Pernele sunt produse care au un impact important asupra somnului și a stării de sănătate în general. Scopul lor principal este să alinieze coloana cervicală, astfel înât să nu existe flexiuni sau tensiuni la gât în timpul somnului”, spune dr. Michael Breus, citat de prevention.com.
Dacă este prea tare sau prea moale, perna nu îți va mai menține corpul într-o poziție bună. Este important să nu îți înclini capul când dormi într-o parte, așa că încearcă să rămâi în linie dreaptă chiar și când dormi.
Alți factori de risc care favorizează apariția Alzheimer
Cercetătorii nu cunosc cauza axactă a bolii Alzheimer, însă studiile făcute în acest sens au reușit să le dea indicii despre ce anume ar putea declanșa afecțiunea. O persoană care suferă de demență are creierul schimbat. Are mai puține celule sănătoase și nu mai funcționează atât de bine. Riscul de Alzheimer crește pe măsură ce îmbătrânești, mai ales după vârsta de 65 de ani. Femeile se îmbolnăvesc mai des decât bărbații, iar dacă ai frați sau unul dintre părinți afectat de demență, riscul este mai mare. Unele studii au arătat o legătură și între loviturile puternice la cap și Alzheimer. Un nivel mare de colesterol și tensiunea crescută se numără, de asemenea, printre factorii de risc.
Sursa foto: 123rf.