Posibil tratament nou anti HIV: pilula săptămânală

.
Cercetătorii de la MIT (Massachusetts Institute of Technology) au dezvoltat o capsulă care poate transporta în organism doza săptămânală de medicamente anti-HIV dintr-o singură administrare. O asemenea inovație ar ușura mult disponibilitatea pacienților de a respecta tratamentul strict, constând într-un cocteil de medicamente, folosit în lupta împotriva virusului care provoacă SIDA.

Noua capsulă este proiectat astfel încât pacienții să o ia doar o dată pe săptămână, urmând ca medicamentele să se elibereze treptat în cursul zilelor unei săptămâni. Acest tip de eliberare prelungită ar putea să crească nu doar aderența pacienților la tratament, ci ar permite și utilizarea ei de către cei cu risc mare de expunere la virus, prevenind infecția acestora, spun cercetătorii, citați de sciencedaily.com.

“Una dintre principalele bariere în tratarea și prevenirea HIV este complianța la tratament”, spune Giovanni Traverso, cercetător afiliat la Koch Institute for Integrative Cancer Research, gastroenterolog și inginer specializat în biometrie la Brigham and Women’s Hospital. Posibilitatea de a rări dozele ar putea îmbunătăți simțitor acceptarea tratamentului.”

Oamenii de știință de la compania Lyndra, cea care a dezvoltat această tehnologie, au contribuit și ei la studiu, urmând să aibă loc noi testări clinice referitor la acest sistem de administrare a medicamentelor.

O întreagă cutie de medicamente într-o singură pilulă!

În ciuda faptului că rata mortalității SIDA a scăzut semnificativ după introducerea terapiei retrovirale, în anii 1990, numărul cazurilor de decese datorate SIDA a fost de 1,2 milioane în 2015, iar numărul infecțiilor noi s-a ridicat la 2,1 milioane de cazuri, iar cel mai mare obstacol în tratarea pacienților rămâne administrarea tratamentului, care trebuie luat zilnic.

Capsula dezvoltată de cercetătorii de la MIT constă dintr-o structură stelată cu șase brațe, care pot fi încărcate cu medicamente, pliate și apoi structura înglobată într-un înveliș moale. După ce capsula este înghițită, brațele se desfac treptat și își eliberează gradual încărcătura.

Testele au fost efectuate pe porci și au demonstrat că pilula poate elibera cu succes minimum trei medicamente concomitent.

Prevenirea infectării cu HIV

Cum ar putea avea avea loc acest lucru? Simularea computerizată a viitoarelor noi infectări cu HIV, în condițiile în care numărul pacienților ar scădea ca urmare a utilizării tratamentului cu pilula săptămânală arată că, în următorii 20 de ani, ar putea fi prevenite între 200.000 și 800.000 de cazuri noi de HIV/SIDA.

În prezent, cercetătorii lucrează la adaptarea acestei tehnologii și în tratamentul altor boli care necesită medicație multă, tot ceea ce trebuie făcut fiind stabilirea vitezei de eliberare a respectivelor medicamente. De asemenea, se explorează și posibilitatea de a menține pilula în organism și mai mult timp.

Sursa foto:

Massachusetts Institute of Technology

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton