Kinetoterapia – o metodă eficientă de recuperare medicală

.

E bine să fii flexibil şi în opinii, dar mai important este să ai articulaţii flexibile, musculatură tonică şi oase în perfectă stare. De bunăstarea locomotorie se ocupă kinetoterapia.
Dureri  musculare persistente, crampe, contracturi, junghiuri, întinderi, blocaje, dureri de tendoane sau de ligamente, dureri articulare, dureri de coloană vertebrală sau de alte oase, oboseală, instabilitate de genunchi, de glezne, rotule care scrâşnesc, necoordonare în mers – sunt doar o parte dintre semnele care ar trebui să te pună pe gânduri şi să te îndrepte către un cabinet de kinetoterapie, căci acela este locul unde vei primi ajutor pentru aceste lucruri.

Terapie prin mişcare

Practic, „kinetoterapia este o reeducare fizică ce nu se rezumă la a-i da pacientului articulaţii flexibile şi muşchi puternici, ci îi furnizează şi posibilitatea de a se servi de ele în orice împre-jurare”, ne explică Andreea Vescan, specialist în kinetoterapie la Centrul Medical Unirea. „Orice reeducare porneşte de la câteva scheme de bază, terapeutul având posibilitatea de a utiliza exerciţiile de care pacientul are nevoie şi de a crea altele, adaptate.” În kinetoterapie, cheia succesului este reprezentată de voinţa şi moti-
vaţia pacientului de a se vindeca, iar acestea depind, desigur, şi de abilităţile psihologice ale terapeutului şi, mai ales, de empatia dintre el şi pacient. Diferenţa dintre gimnastica medicală sau orice alt tip de gimnastică profilactică şi kinetoterapie este strict legată de obiective, explică specialista. „Prima se axează pe prevenţie şi pe unele disfuncţii legate de postură, tonus muscular şi osatură, deci se adresează omului sănătos care vrea să prevină instalarea unei afecţiuni prin gimnastică. Kinetoterapia, în schimb, tratea-
ză boala deja instalată şi previne evoluţia şi agravarea acesteia.” În ambele cazuri, pentru rezultate mai bune, exerciţiile se asociază cu masaj şi cu proceduri de fizioterapie, fără de care rezultatele nu ar apărea suficient de repede.

Cât durează recuperarea?

Fiecare individ  are nevoie de un anumit timp în ce priveşte recuperarea şi regenerarea fizică. Primul control este decisiv, precizează Andreea Vescan. Stabilirea programului de recuperare se efectuează în funcţie de toţi parametrii găsiţi. Obiectivele ţintesc să atingă aceşti parametri, iar mijloacele necesare recuperării sunt utilizate în funcţie de capacitatea fizică pe care o are pacientul în momentul începerii recuperării.
În funcţie de afecţiune, şedinţa de kinetoterapie durează între 20 şi 60 de minute. Timpul de recuperare însă variază în funcţie de afecţiune, de stadiul acesteia, de eventualele complicaţii, de vârstă, sex, grad de mobilitate – cu alte cuvinte, de particularităţile fiecăruia. Rezultatele cele mai bune se obţin la problemele apărute în urma traumatismelor acute şi a intervenţiilor chirurgicale, dacă terapia se începe cât mai repede. Kinetoterapia are contraindicaţii puţine: stadiile acute ale bolii, când se recomandă repaus total; imediat ce a survenit un traumatism cu implicarea măduvei spinării, când se aşteaptă lim-pezirea lichidui cefalorahidian; postoperator, în primele 24-48 ore după intervenţie. Însă în cele mai multe patologii, chiar şi postoperator sau în timpul gipsării, se face kinetoterapie la pat pentru celelalte articulaţii, în scopul de a preveni edemele de stază şi escarele.

Tu ce exerciţii faci la sală?

Antrenamentele făcute după ureche, mai ales la aparatele cu greutăţi, sunt periculoase pentru coloană
Antrenarea prin exerciţii la întâmplare, mai ales dacă ai o afecţiune locomotorie, lipsa comunicării cu antrenorul, participarea la clasele de fitness, aerobic ş.a., exerciţiile la anumite aparate, cu greutăţi luate la nimereală, fără să ai un specialist care să-ţi corecteze poziţia şi să te facă să o conştientizezi,  pot fi distructive pentru coloană sau articulaţii. La fel şi sporturile cu impact, cu sărituri şi răsuciri frecvente, sunt contraindicate dacă nu sunt executate şi explicate corect de către antrenorul care le predă. Cel mai sigur este să apelezi la un specialist în medicină fizică sau la un kinetoterapeut, care să-ţi  stabilească un program complex kinetic, axat pe particularităţile tale individuale.

    
Vedete din Romania Vedete internationale