Cum să măsori corect o porție de mâncare

.

Fie că vrei să slăbești ori vrei să te menții, pofta pentru tentațiile culinare poate fi uneori de neoprit. Tocmai de aceea, specialiștii în nutriție recomandă adesea să mâncăm echilibrat, din toate grupele alimentare, dar cu moderație. În cazul în care te vei abține acum de la două pătrățele de ciocolată, riști ca mai târziu să o mănânci pe toată, fără să mai ții cont de ceva.
Dar ce înseamnă o porție corectă de mâncare și cum o poți măsura?
Ei bine, află că poți măsura porția corectă de mâncare… chiar cu palma! Specialiștii în nutriție de la Universitatea din Pennsylvania ne recomandă să ținem cont de câteva sfaturi, ori de câte ori suntem puși față în față cu vreo tentație culinară.
Iată care sunt acestea:
În cazul garniturilor, fie că vorbim de paste, orez, cartofi sau legume, portia ideală măsoară aproximativ un pumn. Bineînțeles că în funcție de ceea ce alegi să pui în farfurie, numărul caloriilor va fi diferit. Dacă un pumn de paste sau orez ajunge pe la 200 de cal, un pumn de legume ar putea să nu depășească 50 de cal.
Când vine vorba de carne, cantitatea ideală ar trebui să fie cam cât podul palmei tale. Desigur că și aici contează tipul de carne. Dacă vei alege pui, pește, curcan sau altă carne slabă, caloriile vor fi mai puține decât în cazul cărnii de porc, vită, oaie etc.
Nucile și semințele, strugurii și stafidele, dar și fructele confiate trebuie măsurate cu mijlocul palmei. Cât poți cuprinde în mijlocul palmei, atât înseamnă o porție corectă.
O felie de brânză tare va măsura aproximativ cât trei degete, iar una de cașcaval, cât două. Dacă alegi brânză proaspătă, fără grăsime, poți mânca aproximativ un pumn.
În ceea ce privește popcornul, covrigeii sau chipsurile, porția corectă ar însemna o cantitate pe care să o poți ține în podul palmei. Aceeași unitate de măsură se aplică și în cazul dulciurilor – prăjituri, înghețată, napolitane etc, cu excepția ciocolatei. Trei pătrățele de ciocolată, de mărimea unui deget sunt suficiente, ne spun specialiștii.
Și pentru că vorbim de alimentația echilibrată, află că uleiul, maioneza, untul sau zahărul nu îți vor afecta sănătatea, atâta timp cât alegi porția corectă – iar asta înseamnă fix cât un vârf de deget, pe zi.
 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton