Mai mult de 14% din populația lumii a avut boala Lyme, transmisă de căpușe, iar cele mai multe îmbolnăviri au loc în Europa Centrală.
Boala Lyme este o boală infecțioasă cauzată de o bacterie care se transmite la oameni prin înțepăturile căpușelor infectate. Europa Centrală are cea mai mare rată de infectare, de 20%, potrivit unui raport publicat în revista BMJ Global Health, citat de Digi24.
Persoanele cele mai predispuse la infectare sunt bărbații de peste 59 de ani, care trăiesc în zone rurale. Mai precis, agricultorii și alți muncitori care interacționează cu animale gazdă pentru căpușe (de exemplu câini și oi) sunt mai expuși în fața riscului de a fi înțepați de o căpușă infectată.
Cercetătorii au identificat 137 de studdii eligibile și au grupat datele furnizate de 89 dintre acestea, descoperind că în cazul a 14,5% dintre cei 160.000 de participanți, anticorpii produși de organismul oamenilor împotriva bacteriei Borrelia burgdorferi (Bb) au fost găsiți în sânge.
Regiunile cu cele mai mari rate de anticorpi, după Europa Centrală, sunt următoarele: Asia de Est (15,9%), Europa Occidentală (13,5%) şi Europa de Est (10,4%). Rata cea mai mică este în zona Mării Caraibilor, cu doar 2% rata de anticorpi.
Autorii cercetării susțin că această creștere se datorează verilor mai lungi și mai secetoase (acestea, la rândul lor, cauzate de schimbările climatice), migrația animalelor și „contacte tot mai frecvente cu animale de companie”.
Deși boala Lyme este rar mortală, simtomepe pe care le prezintă nu sunt plăcute, incluzând: erupție cutanată, dureri musculare, dureri articulare, dureri de cap, amețeli și vărsături.