Polonia refuză să primească și să plătească livrări noi de vaccinuri anti-COVID-19

.

Polonia refuză să mai primească și plătească livrări noi de vaccinuri împotriva COVID-19, aflându-se într-o situație similară cu cea din România.

Ministrul Sănătății al Poloniei, Adam Niedzielski, a spus că țara lui dispune de 25 de milioane de doze neutilizate, conform AFP, citat de Agerpres.

„La sfârşitul săptămânii trecute, am recurs la clauza de forţă majoră şi am informat atât Comisia Europeană, cât şi principalul fabricant de vaccinuri (Pfizer – n.r.), că refuzăm să primim aceste vaccinuri şi că refuzăm, de asemenea, să efectuăm plăţile”, a explicat Adam Niedzielski pentru televiziunea de știri TVN24, citat de Digi24.

Ministrul polonez a spus că situația a declanșat deja un conflict juridic între Comisie și producători, precizând că țara lui nu face parte în mod direct din acest contract.

Polonia are 38 de milioane de locuitori, și dispune de 25 de milioane de doze de vaccin. Însă alte 67 până la 70 de milioane de doze au fost comandate între timp. În jur de 51% dintre polonezi au fost vaccinați cu schema completă, iar 59% au primit o singură doză. Rata de vaccinare a scăzut puternic.

Citește și: Unde te mai poți vaccina împotriva COVID-19 de la 1 iulie

Citește și: Ministrul Sănătății, despre ce se va întâmpla cu vaccinurile anti-COVID-19: „Sunt cantități foarte mari care depășesc capacitatea de stocare în România”

Citește și: Pastila anti-îmbătrânire, cu un pas mai aproape de a deveni realitate. Cercetătorii au întinerit cu 30 de ani celulele pielii

Citește și: Studiu: 55% dintre oamenii care au murit de cancer de plămâni la doi ani de la diagnostic proveneau din orașe cu poluare majoră

Niedzielski a spus că țara sa a încercat, fără succes, să repartizeze livrările pe mai mulți ani, vorbind despre costurile ridicate ale vaccinurilor. El a afirmat: „Contractul pe care l-am încheiat cu o singură societate se ridică la 6 miliarde de zloţi (1,3 miliarde de euro) până la sfârşitul lui 2023, şi, în acest an, este de peste 2 miliarde”.

Într-o situație similară se află și România, care a comandat în 2021 prea multe doze de vaccin pentru anii 2022 și 2023, iar astăzi autoritățile se confruntă cu faptul că nu au unde să stocheze vaccinurile, iar vânzarea sau donarea lor este dificilă.

Ministrul Sănătății din România, Alexandru Rafila, a spus în acest sens: „Ce vom face cu vaccinul nu pot să vă răspund pentru că sunt cantități foarte mari care depășesc capactiatea de stocare în România”, a spus el, citat de Digi24. „Noi la Ministerul Sănătății am făcut demersuri, am informat Guvernul, președinția României, ministerul de externe ca să vedem care este situația în alte țări”.

Foto – 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton