Cât de periculoşi sunt de fapt parabenii

.

Auzim tot mai des vorbindu-se despre parabeni. Sunt prezenţi deopotrivă în cosmetice şi în alimente. Dar ştii ce sunt şi în ce măsură trebuie să îi eviţi sau nu? Află totul despre parabeni!

Parabenii sunt o familie de conser­vanţi foarte frecvent prezenţi în produsele cosmetice industriale, dar şi în alimentele procesate. Pot produce alergii de contact, iar folosirea lor în produsele cosmetice este regle­mentată încă din anul 1976. Adevărata polemică s-a declanşat în 2003, când un studiu britanic a scos la lumină o posibilă legătură dintre parabeni şi cancerul de sân.

Parabeni accceptabili versus parabeni de evitat

Există mai multe feluri de parabeni. Cei mai utilizaţi sunt metilparabenul, etilparabenul, propilparabenul şi butilparabenul. O parte dintre ei pot perturba sistemul reproducător sau endocrin. De asemenea, unii sunt sus­pectaţi că ar avea un efect estrogenic care accelerează apariţia tumorilor de sân. Sunt de evitat: butilparabenul şi propilparabenul . Acceptabili: metil­parabenul (se găseşte şi în natură, în afine, mure, vanilie etc.) şi etilparabe­nul.

Variante naturale în loc de parabeni

E liminarea parabenilor din produse îi obligă pe fabricanţi să îi înlocuiască folosind conservanţi naturali sau formule care permit o bună conservare naturală, care se degradează mai greu. Mai nou, au apărut cosmetice şi alte produse pe care se specifică: „fără parabeni”.

Cu ce sunt înlocuiţi parabenii?

Fără conservanţi, produsele industri­ale nu au o durată prea mare de viaţă. Se pot înlocui cu: alcooluri – nu sunt la fel de eficace şi provoacă uscarea pielii; uleiuri esenţiale – pot fi alergenice pentru piele; sorbat de potasiu – este suspectat ca fiind un factor de hiperactivitate pentru copii; benzil-alcool – face parte din cele 26 de substanţe parfumante alergenice.
Tu încerci să eviţi parabenii sau nu ţi-e teamă de ei?

Ultima modificare februarie 26, 2021 12:33 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale