5 plante utile în cura de detoxifiere

.

Detoxifiază-ţi organismul prin tratamente naturiste! Îţi propunem cinci plante foarte utile în orice dietă de detoxifiere. Bucură-te de un ceai cald şi scapă de toxine!
Aceste cinci plante sunt de mare ajutor în cura de detoxifiere, mai ales dacă, supă Sărbători, te-ai ales şi cu probleme digestive. Vezi care sunt toate beneficiile lor, cum se folosesc şi cum se prepară!
FIEREA-PĂMÂNTULUI (CENTARIUM UMBELLATUM)

Are acțiune depurativă, detoxifiantă, revigorantă, antiinflamatoare, antibacteriană, de stimulare a secrețiilor gastrice. Este recomandată în dischinezii biliare, gripă și răceală însoțite de stări febrile, anorexie, meteorism, colici intestinale, gastroduodenită hipoacidă, balonare, constipație, paraziți intestinali, afecțiuni ale ficatului, anemii. Este contraindicată în gastrite hiperacide și ulcer gastric.

Uz intern: sub formă de infuzie preparată dintr-o linguriţă de plantă mărunţită la o cană cu apă. Se beau două căni pe zi înaintea meselor principale. Intră în compoziţia unor ceaiuri medicinale. Se mai utilizează și sub formă de tinctură în tratarea anemiei.

PĂSTÂRNAC (PASTINACA SATIVA)

Efectele terapeutice sunt moderate, deoarece trebuie consumat în cantităţi reduse. Are o compoziţie chimică asemănătoare cu cea a pătrunjelului, fiind bogat în săruri de potasiu, vitaminele A, B1, B2 şi C și ulei volatil. Valoarea energetică este mică: 40 kcal la 100 g rădăcini. Este un bun tonic-aperitiv, uşor diuretic. Produce eliminarea toxinelor din organism, contribuie la reglarea ciclului menstrual și este indicat în reumatism.

Uz intern: se consumă, ca atare, în preparate culinare. Se mai poate face decoct din 50 g rădăcini fierte timp de 20 de minute într-un litru de apă. Se strecoară şi se îndulceşte. Se beau două-trei căni pe zi.

LINARIȚĂ (LINARIA VULGARIS)

Are acțiune diuretică, sudorifică și laxativă. Favorizează eliminarea toxinelor din organism. Este și un bun vermifug. În trecut, era folosită în tratamentul dermatitei infecțioase, dar și al cancerului. Mai este indicată în afecțiunile splinei, ficatului și ale căilor urinare, hemoroizi și inflamațiile intestinului gros, acnee, leucoree. Nu are contraindicații, dacă se respectă dozele prescrise.

Uz intern: se face o infuzie dintr-o lingură la o cană cu apă. Se beau una-două căni pe zi.
Uz extern: se găsesc unguente sub formă de produse standardizate cu extracte de linariță. Se poate face, în casă, un preparat pentru aplicații locale: se fierbe timp de 10 minute o lingură de flori într-un litru de lapte.

PĂPĂDIE (TARAXACUM OFFICINALE)

Purifică organismul intoxicat din cauza unei diete neechilibrate. Ajută la scăderea glicemiei și a colesterolului. Are acțiune benefică în caz de dispepsie biliară. Conținutul ridicat în săruri de potasiu o fac utilă în cazuri de litiază. Pentru că are acțiune diuretică, păpădia dă rezultate bune și în retenţia de lichide. Se mai recomandă în tulburări digestive dureroase, insuficiență hepatică și inflamația căilor biliare. Este contraindicată celor cu microcalculi ai colecistului și persoanelor care suferă de ulcer peptic.

Uz intern: se prepară o infuzie din două linguriţe de plantă întreagă (rădăcină, tulpină și frunze) la o cană cu apă, din care se beau două căni pe zi. Se mai poate face salată din frunze.

MĂR (MALUS PUMILA)

Datorită acidității moderate, merele ajută digestia, crescând secreția de salivă și de sucuri gastrice. Consumate cu coajă, sunt ușor laxative și absorbante ale toxinelor și microorganismelor la nivelul intestinului. Ajută la eliminarea acidului uric din sânge și, de aceea, sunt benefice în caz de reumatism sau gută. La copii, merele rase fără coajă reprezintă, alături de morcovi, un remediu împotriva diareei.

Uz intern: fructele ca atare, rase sau sub formă de suc.
Uz extern: se pot face aplicații cu fructe fierte (aduse la o temperatură suportabilă) împotriva durerilor de urechi. În silvoterapie, plimbările prin livezile de măr sunt considerate remediu împotriva cancerului.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton