Dau casei tale un plus de farmec, parfumează aerul, fac minuni pentru sănătate şi dau savoare bucatelor. Cum ziceam: plantele aromate sunt bune la toate
Fericite la soare
Busuiocul are mai multe varietăţi (cu frunze verzi, cu frunze roşii, cu miros de lămâiţă etc.)
►Se seamănă în aprilie şi are nevoie de apă până când se dezvoltă tufa
►Până toamna, când moare, îl poţi tunde de trei ori, iar lăstarii astfel obţinuţi îi foloseşti… în bucătărie, după ce s-au uscat într-un loc aerisit şi umbrit
►Busuiocul dă o aromă specifică sosurilor de friptură, pizzei, pastelor etc.
►Dacă tuşeşti sau eşti balonată, un ceai de busuioc îţi face bine
►Iar dacă pui câteva fire între rufe, acestea vor mirosi a proaspăt.
Cimbrul se recoltează când e înflorit, pentru că atunci e mai aromat
►Pe vremuri, era folosit ca plantă medicinală, pentru limpezirea vederii, ameliorarea auzului şi a digestiei ►În bucătărie, seminţele de cimbru se pun la sărmăluţe în foi de varză, fripturi etc. iar gospodinele pricepute ştiu că maschează defecte ale mâncării.
Levănţica e o plantă perenă, nepretenţioasă, se înmulţeşte prin despărţirea tufei şi prin semănat
►Ede efect şi în bucătărie: mierea de levănţică e deosebit de fină, jeleurile, bomboanele şi lichiorurile cu acest parfum sunt adevărate delicii, iar oţetul dă o aromă aparte salatelor
►Ceaiul are efect tonic şi calmant.
Melisa -plantă perenă, se seamănă primăvara sau se desparte tufa (primăvara sau toamna)
►În bucătărie, parfumul ca de lămâiţă o „recomandă” în prepararea prăjiturilor, tartelor, îngheţatei, a lichiorurilor şi băuturilor răcoritoare
►Ceaiul e bun la dureri de cap şi la digestie.
Rozmarinul se poate cultiva ca plantă de apartament, dacă o ţii, vara, afară
►Se înmulţeşte prin seminţe sau prin butaşi făcuţi primăvara
►Ceaiul tratează bronşita
►În bucătărie, condimentează toate tipurile de carne şi legume.
Salvia, semănată primăvara sau toamna, în grădină, dă savoare fripturilor, preparatelor cu ouă, salatelor; dar, până te obişnuieşti cu aroma, foloseşte cantităţi mici
►Ceaiurile sunt bune pentru gargară, curăţă gâtul, tratează bronşita, reumatismul, detoxifică organismul.
Tarhonul -rezistă până la minus 3 sau 4° C, dar vrea vara mult soare
►Se înmulţeşte prin butaşi sau prin despărţirea tufei, toamna, iar lipsa apei duce la lemnificarea tulpinei ►În bucătărie, există o serie de preparate care te conving iute să foloseşti acest condiment: puiul cu tarhon, ouăle napoletane, friptura de vită, uleiul pentru salate.
Mărarul este uşor de înmulţit prin seminte, primăvara
►Larg utilizat în bucătărie, pentru aroma lui deosebită, a cucerit până şi patiseriile: o specialitate moldovenească -plăcinta cu brânză sărată şi mărar -e un desert sau un aperitiv aparte.
Ceapa de tuns se înmulţeşte primăvara sau toamna, prin despărţirea tufei
►Frunzele tocate condimentează, rasoluri, omlete.
Pătrunjelul (cel pe care ţi-l prezentăm se cultivă doar pentru frunze) îl semeni primăvara, la interval de 2-3 săptămâni, ca să ai mai multe recolte
► În bucătărie, ciorbele şi unele salate şi sosuri nu au gust fără el!
Fericite la umbră
Hasmaţuchi (asmaţui) se seamănă din martie până în septembrie
►Pe vremuri, se spunea că „dă chef de viaţă”, fortifică memoria, ascute mintea
►În bucătărie dă aromă mentolată, dulce-picantă, salatelor, omletelor, supelor, sosurilor.
Cresonul. Cresonul de grădină e picant; se poate semăna tot anul (la 10-15° C răsare în 24 de ore)
►În bucătărie, cresonul înseamnă verdeaţă proaspătă pentru salate şi mâncăruri gătite, la orice vreme din an
►Cresonul de fântână -mai greu de cultivat -are nevoie de multă apă; are frunze mari, ca ale spanacului sau şteviei.
Menta se înmulţeşte uşor prin despărţirea tufei, toamna şi are nevoie de un sol mai umed
►În bucătărie dă aromă salatelor, legumelor, fripturii de miel, peştelui, băuturilor răcoritoare, prăjiturilor.
Oregano e o plantă perenă, se seamănă primăvara sau toamna
► Aroma picantă, pătrunzătoare, îl recomandă pentru pizza, fripturi, supe de tomate sau de fasole.
Foto: Shutterstock