Parfumul tău preferat nu mai are niciun miros şi abia dacă mai simţi gustul ciocolatei. Află de ce păţeşti asta când eşti răcită sau ai gripă.
În termeni medicali, pierderea mirosului se numeşte anosmie dacă nu mai simţi nimic sau hiposmie dacă ai miros dar nu la fel de fin ca altădată. Hiposmia este ceva normal în timpul unei rinite – inflamaţia mucoasei nazale, care apare şi când ai răceală sau gripă.
De ce îţi pierzi mirosul când eşti răcită
Când nasul este inflamat produce o cantitate mai mare de mucozităţi cu scopul de a elimina „intrusul”, fie el un virus au un alergen. Iar mucusul fiind mai mult şi mai gros ajunge să acopere receptorii de miros, astfel că moleculele de miros ale alimentelor nu mai pot ajunge la ei.
Mirosul şi gustul sunt strânse legate
Dacă observi că ţi-ai pierdut şi gustul, asta nu înseamnă că răceala ţi-a afectat papilele gustative. Problema este că simţul gustului depinde în foarte mare măsură de miros.
Singurele gusturi pe care le simţi sunt amar, acru, dulce şi sărat. Amestecul acestora este îmbunătăţit de mirosul alimentului pentru că moleculele de miros ajung foarte uşor din gură până la recpetorii de miros din nas. Aşa se face că aproape 80% din gustul unui aliment este dat de mirosul lui. Deci când suferi de hiposmie mâncarea îţi va părea fadă.
Alte cazuri în care îţi pierzi mirosul şi gustul
Nu numai răceala şi gripa îţi afectează mirosul, ci toate bolile care provoacă inflamaţia nasului: alergii, sinuzite etc. De asemenea, rămâi fără miros dacă există o barieră solidă în calea moleculelor de miros, de exemplu polipii nazali sau o deformare a oaselor.
Din păcate, există şi cazuri când pierderea mirosului nu îşi are cauza la nivelul nasului, ci undeva în creier. Poate fi vorba de o tumoare, un anevrism, o traumă sau alte afecţiuni neurologice. Sunt posibile şi dereglări hormonale care duc la hiposmie.
Aşa că dacă îţi pierzi mirosul deşi nu suferi de răceală, gripă, alergie sau sinuzită, e indicat să consulţi un medic pentru a găsi cauza.