Picturi cu sânge menstrual şi alte întrebuinţări ciudate

.

Sângele menstrual e pentru unii un tabu, dar pentru altii reprezintă un elixir magic care se foloseşte în pictură, în medicină, în ritualuri, dar şi… în grădinărit.

Artă menstruală

Vanessa Tiegs este doar una din artistele care au ales să picteze folosind propriul sânge menstrual în loc de vopsele. Ca să realizeze cele 88 de picturi ce alcătuiesc colecţia „Menstrala” ea a avut nevoie de trei ani în care şi-a adunat sângele menstrual, amestecându-l cu o substanţă acrilică, aşa încât culoarea să capete mai multă rezistenţă.

Picturile Vanessei reprezintă un jurnal al procesului lunar de reînnoire, după cum spune chiar ea. Fostă balerină, artista crede că menstruaţia este un privilegiu care le dă femeilor şansa de a renaşte lunar, iar picturile ei sunt un tribut adus feminităţii. Alte artiste însă, aleg să exprime prin picturile din sânge menstrual bucuria fertilităţii sau din contră, tristeţea infertilităţii, ca şi frustrarea de a fi în fiecare lună „victime” ale menstruaţiei.

Pentru a putea colecta sângele menstrual, ele folosesc cupe menstruale în loc de tampoane sau absorbante.

Sângele menstrual ca fertilizant pentru sol

În schimb, cele care fertilizează solul din grădină cu sânge menstrual folosesc tampoane sau absorbante pe care le pun într-un recipient cu apă. Apa cu sângele dizolvat în ea este apoi turnată la rădăcina plantelor.

Se pare că acest gen de fertilizare se folosea şi cu sute de ani în urmă, luând mai degrabă forma unui ritual magic. Astăzi, femeile cred că sângele menstrual chiar conţine elemente nutritive ce ajută la dezvoltarea plantelor. Totuşi, practica rămâne controversată pentru că sângele uman, inclusiv cel menstrual reprezintă un pericol biologic putând transmite diverse boli.

Sângele menstrual în ritualurile magice

De altfel, ritualurile ce folosesc sângele menstrual se mai practică şi azi în anumite părţi ale lumii. Nu de mult, o tânără din Indonezia, care lucra în China ca menajeră a fost închisă pentru că pusese sânge menstrual propriu în farfuria angajatorului său, în speranţa că astfel va avea o relaţie mai bună cu acesta.

Ea a fost surprinsă întâmplător de sotia victimei care tocmai intra în bucătărie când menajera arunca ceva la gunoi cu gesturi speriate. Femeia a observat că obiectul aruncat era un tampon, iar în farfuria cu supă de legume plutea ceva asemănător cu sângele.

Menajera a explicat că în satul unde a crescut sângele menstrual are puteri magice. Ea nu avea o relaţie prea bună cu şeful ei şi spera ca, punându-i sangele ei în mancare, să-l mai îmbuneze. Desigur, lucrurile au mers exact invers

Celule stem din sângele menstrual

În sfârşit, o întrebuinţare care chiar are baze ştiinţifice. Sau ar putea avea, pentru că cercetările sunt încă în curs de desfăşurare. O companie din SUA a descoperit că sângele menstrual conţine celule stem care în viitor ar putea folosite pentru a vindeca diferite boli. Deocamdată nu au găsit modalităţi de a folosi aceste celule stem, dar speră ca în curand vor da lovitura cu descoperiri salvatoare de vieţi.

Până atunci, compania se oferă să stocheze celule stem din sângele menstrual, care sunt îngheţate, la fel ca celulele stem din sângele ombilical. Primeşti acasă un kit de recoltare, pe care îl trimiţi înapoi după prima menstruaţie, iar specialiştii extrag celulele stem şi le stochează. Ideea lor este că peste ani, când deja eşti la menopauză, aceste celule ar putea fi folosite ca să te tratezi de probleme cardiace, Parkinson, Alzheimer sau alte boli grave.

Citeşte şi mituri despre menstruaţie!

Foto: Youtube.com

    
Vedete din Romania Vedete internationale