şi tot atâtea motive pentru care ar trebui să mănânci în fiecare săptămână peşte.
Datorită compoziţiei complexe, peştele e recomandat a fi consumat de toate categoriile de vârstă. Astfel, o porţie de 100 g de peşte furnizează între o treime şi jumătate din proteinele necesare zilnic. În plus, majoritatea speciilor de peşte au un conţinut considerabil de vitamina B12, importantă în menţinerea sănătăţii sistemului nervos, şi de iod, necesar unei bune funcţionări a glandei tiroide. El mai conţine o serie de vitamine solubile în grăsimi, precum: A, D, E, K.
Reduce riscul accidentelor vasculare
Cei care consumă peşte cel puţin o dată pe săptămână sunt mai puţin predispuşi la infarct sau la alte accidente cardiovasculare. Acest lucru se datorează acizilor graşi omega-3, ce diminuează riscul de tromboză şi ameliorează circulaţia în vasele mici de sânge. Aceşti acizi sunt foarte importanţi şi pentru dezvoltarea sănătoasă a ochilor şi a creierului.
O valoare nutritivă deosebită au şi icrele. Cele de nisetru şi de somon conţin aproximativ 30% proteine şi 10-13% grăsimi uşor asimilabile. Ele aduc organismului cantităţi mari de lecitină, vitaminele A, E, D, complexul B, fosfor, fier şi alte minerale. Atenţie însă, conţin mult colesterol şi clorură de sodiu.
Peştele slab, indicat în diete
În alimentaţia dietetică e recomandat peştele alb, slab sau moderat gras (cod, plătică, eglefin, calcan), cu un conţinut redus de sare (4-10%). Peştele gras (somonul, heringul) conţine cel puţin de două ori mai multe calorii decât cel alb. Modalitatea ideală de a pregăti peştele e fierberea la abur sau frigerea la grătar. Prăjirea peştelui poate îi mări de patru ori valoarea calorică. Un alt atu al acestui aliment e că se digeră uşor. Având calităţi gustative mai puţin pronunţate, se condimentează cu diferite arome: busuioc, rozmarin, pătrunjel, lămâie sau usturoi.