Potrivit unui studiu, oamenii negativiști și pesimiști sunt, odată cu înainterea în vârstă, mai predispuși la a dezvolta demență și alte boli asociate, cum este boala Alzheimer.
Oamenii care sunt pesimiști și au o gândire negativă în mod constant riscă să sufere un declin al funcțiilor cognitive, odată ce avansează în vârstă, potrivit cercetătorilor de la University College din Londra, potrivit mediafax.
Oamenii de știință au făcut un experiment, pe o perioadă de doi ani, la care au participat 350 de persoane cu vârste de peste 55 de ani. Aproximativ o treime dintre participanții la studiu au fost supuși unor scanări cerebrale pentru a observa modificările și acumulările proteinelor responsabile pentru apariția bolii Alzheimer.
Testele au demonstrat că persoanele copleșite de gânduri negative, precum cele la greșelile din trecut sau îngrijorarea față de viitor, au avut depuneri mai mari din cele două proteine, iar memoria le-a fost afectată. De asemenea, s-a constatat un declin al funcțiilor cognitive, care duce la demență.
„Ipoteza noastră este că gândirea negativistă este un factor de risc pentru demență”, a declarat unul dintre autorii lucrării, dr. Natalie Marchant, psihiatră și cercetător la departamentul de psihiatrie de la University College.
Studiul a luat în calcul și nivelurile anxietății și depresiei, iar rezultatul a arătat că și ele sunt factori favorizanți pentru declinul cognitiv.Cercetătorii sunt de părere că depresia și anxietatea impactează negativ capacitățile cognitive atunci când sunt recurente pe parcursul vieții.
„Acesta este primul studiu care arată o relație biologică între gândirea negativă repetitivă și patologia Alzheimer. Studiul oferă medicilor o modalitate mai precisă de evaluare a riscului de apariție a bolii Alzheimer, astfel încât aceștia să poată prescrie tratamente mai personalizate” a explicat Richard Isaacson, neurolog și fondator al Clinicii de Prevenție Alzheimer.
Pentru că mulți oameni nu sunt conștienți de consecințele pe care îngrijorarea le poate avea asupra creierului, cercetătorii sunt de părere că lumea ar trebui să își ridice gradul de optimism și să se preocupe mai mult de starea de bine. Optimismul nu ne protejează doar de afecțiunile neurologice, ci și de accidentele vasculare cerebrale și atacuri de cord.
Printre tehnicile de antrenare a optimismului, experții amintesc practicarea recunoștinței, precum și înlocuirea gândurilor negative cu gânduri pozitive.
5 trucuri pentru a avea o atitudine pozitivă
1 Ia lucrurile aşa cum vin şi învaţă să te accepţi aşa cum eşti, fără autocritică
2 Trăieşte cu intensitate şi conştientizează importanţa fiecărui moment.
3 Încearcă să înveţi în fiecare zi câte ceva.
4 Acceptă-ţi trecutul şi lasă regretele la o parte.
5 Bucură-te de viaţă şi de surprizele pe care ţi le oferă.