Un studiu recent arată că simptomele specifice COVID-19 s-au păstrat la 1 din 3 pacienți pentru o perioadă de peste șase săptămâni de la infectarea cu SARS-CoV-2.
Mai mulți cercetători de la Universitatea din Geneva au urmărit evoluția a 669 de persoane bolnave de COVID-19. Aceștia au constatat că o treime din pacienți, chiar și cei cu forme ușoare, au simptome specifice şi după cea de-a şasea săptămână de la infectare.
Citește și: „Happy hypoxia”, o afecțiune gravă, dar fără simptome. Cum se manifestă la pacienții bolnavi de COVID-19
Printre cele mai comune simptome au fost oboseala, insuficiența respiratorie, piererea mirosului și a gustului. Într-o proporție mai mică, au fost semnalate tusea și durerile de cap.
Potrivit experților, aceste date arată că ar fi necesară o campanie de conștientizare și informare cu privire la faptul că persoanele infectate pot fi bolnave mai mult timp și îi pot infecta și pe alții.
Citește și: Căderea dinților fără sângerare sau durere, o nouă sechelă observată la cei care au avut COVID-19
Universitatea din Geneva susține că în următoarea etapă a studiului, oamenii de știință vor urmări pacienţii şi pe termen mai lung (trei, şase şi 12 luni după contractarea virusului) pentru a înţelege mai bine consecinţele pe termen lung ale COVID-19, potrivit Digi24.
Sursă foto: Shutterstock.com
Ultima modificare decembrie 9, 2020 9:08 pm