Persoanele care consumă alcool cu moderație sunt mai puțin afectate de demență decât persoanele abstinente, arată un studiu publicat în revista medicală BMJ.
Studiul, ai cărui autori recomandă cititorilor să nu înceacpă să consume alcool, a fost realizat în urma monitorizării a 9.087 de funcționari britanici născuți între 1930 și 1950.
Astfel, voluntarii care între vârstele de 30 și 50 de ani au declarat că nu au consumat niciodată alcool au prezentat în final un risc cu 47% mai mare de a fi afectați de demență, în raport cu cei care consumau alcool cu moderație.
Pe de altă parte, persoanele care beau alcool peste limita recomandată reprezintă un risc și mai mare de a suferi de această maladie.
Însă, studiul, care se bazează pe o observație statistică, nu a stabilit și o legătură cauză-efect.
Și, mai ales, „în niciun caz, rezultatele observate la abstinenți nu trebuie să încurajeze persoanele care nu consumă alcool să înceapă să bea”, a afirmat Severine Sabia de la Institutul Național de Sănătate și Cercetări Medicale din Paris.
Potrivit studiului, voluntarii care consumau alcool cu moderație alegeau să bea vin, în timp ce marii consumatori preferau berea.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), demenţa afectează între 5% şi 8% din totalul persoanelor trecute de vârsta de 60 de ani pe plan mondial, reprezentând aproximativ 50 de milioane de oameni.