Sunt persoanele vaccinate anti-COVID-19 la fel de contagioase ca cele nevaccinate? Medic: „Nimic nu poate fi mai fals”

.

În miezul valului patru, există voci în tabăra conspiraționiștilor COVID-19 care susțin că persoanele vaccinate anti-COVID-19 infectate sunt la fel de contagioase ca cele nevaccinate. Un medic confirmă însă că nimic nu poate fi mai fals.

Ideea că persoanele vaccinate ar putea fi la fel de contagioase ca cele nevaccinate este un mit fals, conform expertului Craig Spencer, specialist în medicina de urgență și director al departamentului de sănătate globală în medicina de urgență la New York Presbyterian/Columbia University Medical Center, conform The Atlantic.

„Această neînțelegere, născută în urma afirmațiilor confuze ale autoritățile de sănătate publică și din titlurile de presă înșelătoare, este o rușine”, a explicat Spencer, potrivit Libertatea. „Propagă frică inutilă în rândul persoanelor vaccinate, în timp ce subminează încrederea publică în importanța și eficiența vaccinării”.

Mitul a fost pus pe seama unor declarații eronate făcute în luna aprilie a acestui an de către directorul Centrelor pentru Prevenirea și controlul Bolilor (CDC), Rochelle Walensky, care a declarat că „persoanele vaccinate nu sunt purtătoare ale virusului”. Walensky a revenit apoi asupra afirmațiilor, dar mesajul ei oferise deja speranțe false oamenilor.

Când varianta Delta a început să se răspândească cu rapiditate, speranțele false au fost sfărâmate. Mai exat, într-un focar COVID-19 din statul american Massachusetts, 74% dintre cei 469 de oameni infectați erau vaccinați cu schema completă. Astfel, CDC a afirmat că „persoanele vaccinate infectate cu varianta Delta pot fi la fel de contagioase precum cele nevaccinate”.

Citește și: Spitalul Pantelimon din capitală, copleșit de COVID-19 – 50 de pacienți așteaptă

Citește și: Va fi valabil certificatul verde COVID-19 pentru persoanele vaccinate doar cu două doze?

Citește și: O femeie de 101 ani din Alba, vaccinată, a învins lupta cu COVID-19

Citește și: Care sunt efectele dozei trei de vaccin anti-COVID-19, conform unui epidemiolog

Expertul Craig Spencer spune însă că mesajul CDC ratează un detaliu important: „Pentru a transmite coronavirusul, trebuie să-l fi contractat. Iar persoanele vaccinate sunt cu mult mai puțin predispuse să-l contracteze. (…) În ciuda îngrijorărilor privind scăderea imunității, vaccinurile oferă cea mai bună protecție în fața virusului. Iar dacă cineva nu este infectat, nu poate răspândi virusul”.

Spencer a mai spus că o persoană vaccinată infectată cu COVID-19 poate transmite virusul, dar va fi contagios pentru o perioadă mai scurtă și va avea o încărcătură virală mai mică. „Din acest motiv este foarte important ca un număr cât mai mare de persoane să se vaccineze pentru a controla răspândirea coronavirusului. Fiecare persoană vaccinată limitează abilitatea virusului de a se ascunde, a se replica și a se propaga”.

Pentru a face o analogie cu o situație reală, Spencer a dat exemplul a două nunți de câte 100 de invitați – una cu invitați nevaccinați, alta cu invitați vaccinați: „Pentru a evidenția ce înseamnă acest lucru în lumea reală, imaginați-vă două nunți cu 100 de invitați, una în care toată lumea este nevaccinată și alta în care toți oaspeții sunt vaccinați. În grupul nevaccinat, probabilitatea ca măcar unul dintre invitați să aibă COVID-19 este semnificativ mai mare. În mod similar, toți cei prezenți sunt expuși, iar virusul va infecta probabil mulți alții, având în vedere transmisibilitatea crescută a variantei Delta. Cu toate acestea, la nunta cu participanți exclusiv vaccinați, probabilitatea ca unul din cei prezenți să aibă COVID-19 este minusculă. Chiar dacă cineva prezent este infectat, probabilitatea ca și ceilalți oaspeți să contracteze virusul este la fel de scăzută, dată fiind protecția oferită de vaccin”.

Foto – 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton