Pericolele din îndulcitorii artificiali

.

Pentru că auzim tot mai des cât de periculos este zahărul, mulţi dintre noi sunt tentaţi să-l înlocuiască cu îndulcitorii artificiali care te ajută să te bucuri de gustul dulce fără a-ţi aduce…
… kilograme în plus.

Însă, cum nicio plăcere nu vine fără „costuri”, şi îndulcitorii sunt destul de controversaţi. Dacă autorităţile dau liber la folosirea lor, deci îi consideră siguri, iar producătorii de alimente îi folosesc pentru a fabrica produse cu zero calorii, există voci care dau vina pe îndulcitori pentru tot felul de afecţiuni, de la cancere până la – culmea! – obezitate.

Îndulcitorii îngraşă?

Multă lume îi foloseşte tocmai pentru că sunt lipsiţi de calorii, dar există studii care dau vina tocmai pe îndulcitori pentru unele cazuri de obezitate.

Nu trebuie să uităm că, de fapt, îndulcitorii artificiali au fost creaţi pentru diabetici, fiind de preferat în locul zahărului pentru că nu ridică glicemia. De aceea, spun unii, nu ar trebui folosiţi în cura de slăbire.

Un studiu american din 2008 a arătat că cei care înlocuiesc zahărul cu îndulcitori, nu numai că nu slăbesc, dar au toate şansele să se îngraşe. Explicaţia e simplă: gustul dulce face organismul să se pregătească pentru o masă bogată în calorii. Când această masă nu vine, corpul devine „confuz” şi atunci fie cere mai multă mâncare, fie consumă mai puţină energie.
 
Faptul că, în ultimul timp, se consumă tot mai multe produse light ar fi contribuit, după cercetătorii americani, la creşterea numărului de obezi.

Reprezentanţii producătorilor de alimente spun că acest studiu simplifică foarte mult cauzele obezităţii. Chiar dacă a crescut consumul de alimente light, în ultimii ani a crescut şi sedentarismul şi consumul de fast food sau dulciuri, aceştia fiind alţi factori ce contribuie la obezitate.

Legătura dintre îndulcitori şi cancer

Cel mai cunoscut efect negativ al îndulcitorilor este acela că ar provoca tumori maligne. Aceste temeri nu trebuie să ne uimească, având în vedere că şi îndulcitorii sunt E-uri, substanţe care par să fie vinovate pentru majoritatea bolilor de astăzi.
 
Legătura dintre îndulcitori şi cancer a apărut atunci când studiile pe animale au asociat combinaţia de zaharină şi ciclamat cu cancerul vezicii urinare. Însă de atunci şi până astăzi, niciun studiu nu a putut confirma faptul că îndulcitorii ar provoca tumori maligne la oameni, spune site-ul Institutului American de Cancer.

În 2000, americanii au scos zaharina de pe lista substanţelor cancerigene, listă pe care ajunsese în 1981, după studiile pe şoareci.

Despre aspartam s-a spus că ar provoca tumori pe creier, limfom şi leucemie, însă, din nou, studiile americanilor nu au confirmat aceste teorii, aşa că îndulcitorul a rămas pe piaţă.

Chiar dacă, în România, este încă legal, Food and Drug Administration din SUA a interzis ciclamatul în 1969 şi deocamdată aceasta substanţă nu a fost „reabilitată”, deşi există petiţii în acest sens. Totuşi, site-ul Institutului American de Cancer spune că îndoielile FDA-ului în privinţa ciclamatului nu sunt legate de cancer.

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton