Medicii nutriționiști avertizează cu privire la consumul lichidelor reci pe perioada caniculei. În perioada aceasta, când temperaturile din termometre ating și 40°C, tentația de a bea ceva rece pentru a ne răcori este din ce în ce mai mare. Dar experții în sănătate spun că băuturile foarte reci nu ne hidratează organismul, ci din contră.
Medicul nutriționist-dietetician Adina Rusu a explicat de ce nu este bine să consumăm lichide reci pe vreme caniculară. Problema este că băuturile reci nu sting setea mai repede, ci doar dau senzația că o fac. Astfel, având impresia că ne răcorim rapid, riscăm să bem mai puține lichide și, în cele din urmă, să ne deshidratăm.
„Prin transpirație, corpul nu pierde doar apă”
„Temperaturile ridicate și creșterea activităților desfășurate în aer liber expun organismul uman la un risc mărit de deshidratare. Prin transpirație, corpul nu pierde doar apă, ci și săruri minerale și vitamine hidrosolubile, motiv pentru care, pe parcursul verii, ne putem simţi mai obosiţi şi lipsiţi de energie. Deși potolesc mai rapid setea, lichidele reci și cele carbogazoase pot ‘anula’ senzația de sete înainte ca organismul să primească o cantitate suficientă de apă, crescând astfel riscul de deshidratare”, a explicat dr. Adina Rusu, pentru Libertatea.
Experții în nutriție și sănătate mai spun că în vreme caniculară, doi litri de apă pe zi nu sunt suficienți. Iar hidratarea trebuie făcută treptat, pe tot parcursul zilei.
„Contrar miturilor, putem consuma câteva guri de apă și înainte sau chiar în timpul meselor, aceasta ajutând procesele de digestie. Cei care nu pot consuma cantități suficiente de apă pe parcursul zilei pot opta pentru infuzii din plante sau pot adăuga, în apa de băut, felii de fructe, castravete, ghimbir sau mentă, pentru a obține o băutură aromată, mai ușor de consumat”, a adăugat nutriționistul.
Dr. Adina Rusu a mai adăugat că pentru a ne adapta zilelor toride de vară și pentru a recăpăta nutrienții pe care îi pierdem prin transpirație, este recomandat să consumăm zilnic fructe li legume proaspete, de sezon.
“Trei porții de legume și două-trei fructe de sezon pe zi ne pot ajuta în lupta cu temperaturile ridicate din timpul verii.”
De asemenea, mâncărurile grase, dulciurile și alcoolul nu sunt nici ele benefice în vreme de caniculă. Iar alimentele preparate la grătar supraîncarcă sistemul digestiv și duc și “o cheltuială semnificativă de energie pentru organism şi chiar la generarea, în urma digestiei, a unei cantităţi suplimentare de căldură”.