Oricât de atente şi precaute am fi, există greşeli pe care le facem zilnic în baie şi nici măcar nu ne dăm seama, însă ele ne afectează sănătatea.
De exemplu, ştiai că periuţa de dinţi stă prea aproape de vasul de toaletă dacă este aşezată la mai puţin de doi metri de acesta? Un studiu recent arată că „de fiecare dată când tragem apa, particule aerosolizate din vasul de toaletă sunt împrăştiate pe o rază de aproximativ 1.8 metri”. Cercetătorii recomandă să mutaţi periuţa de dinţi în afara acestei zone, să o spălaţi şi să o schimbaţi la intevale regulate şi să închideţi capacul toaletei atunci când trageţi apa. Nu acoperiţi periuţele de dinţi însă, pentru că un mediu închis şi umed favorizează dezvoltarea bacteriilor.
Atunci când prosoapele sunt refolosite de prea multe ori există o problemă. Nu trebuie să le spălaţi după fiecare folosire, dar e recomandat să le schimbaţi săptămânal, pentru că bacteriile prosperă în ţesături dese, umede, iar când le refolosiţi, sunt şanse ca bacteriile nedorite să se întoarcă pe corp. „Orice fel de tăietură, orice rană poate fi infectată de prosoapele refolosite”, spune Elizabeth Scott, de la Centrul pentru Igienă şi Sănătate de la Simmons College.
Mersul în picioarele goale prin baie nu deloc este sănătos, iar dacă aveai impresia că vasul de toaletă este cel mai mizer loc din baie, te înşeli. Studiile arată că nu vasul de toaletă, ci podeaua băii este cel mai puţin sanitar loc din toaletă, aceasta găzduind în jur de 300.000 de bacterii pe centimetru pătrat. Specialiştii recomandă să curăţaţi podeaua cu atenţie şi să purtaţi papuci de fiecare dată când intraţi în baie.
Una dintre cele mai importante măsuri în combaterea bolilor infecţioase, spălatul pe mâini, nu durează atât de mult cât ar trebui. Pentru a fi eficient, medicii spun că doar frecatul mâinilor cu săpun ar trebui să dureze cel puţin 20 de secunde.
Acelaşi burete este folosit pentru mai multe sarcini, pentru că deşi aveţi impresia că aţi curăţat duşul, cada, oglinda şi vasul de toaletă, nu este aşa: aţi mutat doar bacteriile de pe o suprafaţă pe alta.
(Sursa foto: Thinkstock)