Ce efect are o cafea asupra organismului tău

.

Atât de mult se vorbeşte despre studii care dovedesc efectele benefice ale cofeinei, încât uităm că şi cofeina este un drog, iar în cantităţi mari poate fi periculoasă.
Chiar dacă acum te mulţumeşti cu o ceaşcă pe zi, în curând s-ar putea să ai nevoie de o doză mai mare, iar dozele mari înseamna o serie de probleme grave, pornind de la dependenţă şi ajungând până la boli mintale. 

Cofeina l-a făcut să omoare

Sau cel puţin aşa susţine un bărbat din SUA care, întrebat de ce şi-a ucis sotia, a dat vina pe cofeina consumată în ultimele săptămâni. În cadrul procesului care va urma, acuzatul va fi folosi în apărarea sa supradoza de cafea.

Speriat că soţia, cu care se certase, avea să-l părăsească luând cu ea şi copiii, tânărul evita să doarmă noaptea, iar în timpul zilei consuma câte cinci-şase doze de cola şi băuturi energizante, împreună cu pastile de slăbit, ceea ce a dus la o supradoză de cofeină. Medicul consulatat de avocatul apărării susţine că lipsa de somn ar fi putut să-i inducă o psihoză temporară, care l-a făcut să-şi stranguleze soţia fără să-şi dea seama ce face.

Nu este primul caz de acest gen. În 2009, un alt american a scăpat nepedepsit după ce a lovit doi pietoni cu maşina fiindcă făcuse o formă rară de tulburare bipolară indusă de cafea. Sau cel puţin asta a susţinut avocatul lui.

Lăsând la o parte dimensiunea morala a cazurilor – dacă un consumator de cafea nu este vinovat pentru acţiunile sale, atunci n-ar trebui pedepsiţi nici cei care omoară sub influenţa alcoolului sau drogurilor – specialiştii citaţi de MSN News susţin că numai cofeina nu este de ajuns pentru a lua minţile unui om.

Cafeaua şi energizantul îţi pot întuneca judecata numai dacă suferi deja de o boală psihică sau daca le combini cu droguri mult mai puternice, de exemplu cu amfetamine.

Cum funcţioneaza cofeina

Chiar dacă nu te poate face să omori pe cineva, cafeaua are totuşi anumite efecte asupra corpului tău, unele dorite, altele mai puţin dorite.

Cofeina intră în categoria substanţelor pshihoactive, adică cele care ajung în creier şi au efecte asupra sistemului nervos central. La nivel mondial, cofeina este cel mai folosit stimulent psihoactiv, dar faţă de celelalte astfel de substanţe – amfetaminele, cocaina, nicotina – consumul ei nu este în niciun fel reglementat.

Cantitatea care trebuie consumată pentru a-i simţi efectele  diferă de la o persoană la alta, în funcţie de gradul de toleranţă şi greutatea corporală.
Dacă te simţi energizată imediat după ce ai băut o cafea, înseamnă că e doar subconştientul tău. În general, cafeaua ajunge în sange cam la 45 de minute după ce ai băut-o. În următorul sfert de oră începe să ajungă la creier unde înlocuieşte adenozina, o substanţă care semnalează nevoia de somn. Drept urmare, cresc pulsul, glicemia şi temperatura corpului.

De fapt, cofeina nu anulează nevoia a dormi, ci doar reduce pentru un anumit timp senzaţia de oboseală. Oricâtă cafea ai bea, corpul tău are în continuare nevoie de opt-nouă ore de somn în fiecare noapte.

Află în pagina următoare de ce este periculoasă cafeaua şi cât te ajută cafeaua fără cofeină!

Page: 1 2

    
Vedete din Romania Vedete internationale