Atât de mult se vorbeşte despre studii care dovedesc efectele benefice ale cofeinei, încât uităm că şi cofeina este un drog, iar în cantităţi mari poate fi periculoasă.Chiar dacă acum te mulţumeşti cu o ceaşcă pe zi, în curând s-ar putea să ai nevoie de o doză mai mare, iar dozele mari înseamna o serie de probleme grave, pornind de la dependenţă şi ajungând până la boli mintale. Cofeina l-a făcut să omoareSau cel puţin aşa susţine un bărbat din SUA care, întrebat de ce şi-a ucis sotia, a dat vina pe cofeina consumată în ultimele săptămâni. În cadrul procesului care va urma, acuzatul va fi folosi în apărarea sa supradoza de cafea.Speriat că soţia, cu care se certase, avea să-l părăsească luând cu ea şi copiii, tânărul evita să doarmă noaptea, iar în timpul zilei consuma câte cinci-şase doze de cola şi băuturi energizante, împreună cu pastile de slăbit, ceea ce a dus la o supradoză de cofeină. Medicul consulatat de avocatul apărării susţine că lipsa de somn ar fi putut să-i inducă o psihoză temporară, care l-a făcut să-şi stranguleze soţia fără să-şi dea seama ce face. Nu este primul caz de acest gen. În 2009, un alt american a scăpat nepedepsit după ce a lovit doi pietoni cu maşina fiindcă făcuse o formă rară de tulburare bipolară indusă de cafea. Sau cel puţin asta a susţinut avocatul lui. Lăsând la o parte dimensiunea morala a cazurilor - dacă un consumator de cafea nu este vinovat pentru acţiunile sale, atunci n-ar trebui pedepsiţi nici cei care omoară sub influenţa alcoolului sau drogurilor - specialiştii citaţi de MSN News susţin că numai cofeina nu este de ajuns pentru a lua minţile unui om. Cafeaua şi energizantul îţi pot întuneca judecata numai dacă suferi deja de o boală psihică sau daca le combini cu droguri mult mai puternice, de exemplu cu amfetamine. Cum funcţioneaza cofeinaChiar dacă nu te poate face să omori pe cineva, cafeaua are totuşi anumite efecte asupra corpului tău, unele dorite, altele mai puţin dorite. Cofeina intră în categoria substanţelor pshihoactive, adică cele care ajung în creier şi au efecte asupra sistemului nervos central. La nivel mondial, cofeina este cel mai folosit stimulent psihoactiv, dar faţă de celelalte astfel de substanţe - amfetaminele, cocaina, nicotina - consumul ei nu este în niciun fel reglementat. Cantitatea care trebuie consumată pentru a-i simţi efectele diferă de la o persoană la alta, în funcţie de gradul de toleranţă şi greutatea corporală. Dacă te simţi energizată imediat după ce ai băut o cafea, înseamnă că e doar subconştientul tău. În general, cafeaua ajunge în sange cam la 45 de minute după ce ai băut-o. În următorul sfert de oră începe să ajungă la creier unde înlocuieşte adenozina, o substanţă care semnalează nevoia de somn. Drept urmare, cresc pulsul, glicemia şi temperatura corpului.De fapt, cofeina nu anulează nevoia a dormi, ci doar reduce pentru un anumit timp senzaţia de oboseală. Oricâtă cafea ai bea, corpul tău are în continuare nevoie de opt-nouă ore de somn în fiecare noapte. Află în pagina următoare de ce este periculoasă cafeaua şi cât te ajută cafeaua fără cofeină!Cafeaua este un drogCa şi alte substanţe care acţionează asupra creierului, cofeina dă dependenţă şi toleranţă. Dacă bei cafea în fiecare zi, creierul se adaptează şi produce în cantităţi mai mari substanţa care semnalează nevoia de somn. Dacă azi îţi e de ajuns o ceaşcă de cafea ca să uiţi de oboseală, peste o lună vei avea nevoie de o cantitate mai mare. Dacă nu o primeşti apar simptomele sevrajului: dureri de cap, stare de oboseală accentuată, nervozitate, anxietate, lipsă de concentrare. Marii băutori de cafea se pot alege chiar şi cu depresii dacă "se lasă" brusc. Aceste simptome apar la câteva ore după ultima doză de cofeină, dar nivelul maxim îl ating abia după două zile. Tot chinul poate dura până la o săptămână la cei care au băut multă cafea. Efectele negative ale cafeleiPentru că este un drog legal şi nereglementat în niciun fel, băutorii de cafea îşi imagineaza că pot face excese fără să păţească nimic. Din păcate, nu este adevărat. Cafeaua poate produce intoxicaţii care îţi afecteaza psihicul, existând boli mintale recunoscute induse de cofeină. Chiar dacă nu explică un omor, ca în cazurile din SUA, putem să bănuim că nu sunt tocami plăcute.Aceste boli psihice apar la cei care consumă cantităţi mari pe perioade lungi de timp. Ei se mai aleg şi cu stări de anxietate, nervozitate, insomnii, dureri de cap, palpitaţii şi probleme stomacale.Aşa cum era de aşteptat, există şi supradoze de cofeină. Ce înseamnă o supradoză este greu de spus, pentru că diferă de la o persoană la alta. Cert este că supradoza duce la agitaţie, nervozitate, euforie, iar în cazurile cele mai grave la manie, halucinaţii, psihoze. Pentru că afectează inima, o doză foarte mare poate ucide la scurt timp de la administare, aşa cum ar ucide o supradoză de amfetamină sau cocaină. Cine nu are voie să bea cafeaPentru că poate produce palpitaţii şi la persoanele sănătoase, cofeina este interzisă cardiacilor. Orice problemă cardiacă ai avea, cafeaua, cola şi energizantele îţi sunt interzise. La fel şi dacă suferi de diabet, pentru că băuturile cu cofeină măresc glicemia. La nivelul stomacului, cofeina sporeşte producţia de acid gastric, motiv pentru care este interzisă celor cu ulcer, gastrită, boala Crohn sau sindrom de reflux gastro-esofagian. Ar fi bine să te fereşti de cofeină şi dacă suferi de anxietate sau ai atacuri de panică. În cazul tău, chiar şi dozele mici de cafea pot declanşa o criză, mai ales că anulează şi efectul medicamentelor calmante. Şi din cauza efectului diuretic, cafeaua este interzisă celor care lucrează în medii foarte calde sau fac mişcare multă pentru că poate grăbi deshidratarea. Din acelaşi motiv nu ai voie să bei cafea dacă ai probleme cu rinichii. Cât de sigură este cafeaua decofeinizatăÎn mod sigur conţine mai puţină cofeină, dar nu este în totalitate decofeinizată. Cel puţin aşa a arătat un studiu care a analizat mai multe mărci cunoscute de cafea. Deşi procesul de decofeinizare îndepărtează mare parte din cofeină, tot mai rămâne o anumită cantitate, suficientă cât să provoace probleme celor cu boli de inimă, stomac sau rinichi. Chiar s-ar putea spune ca varianta fără cofeină ar putea fi mai periculoasă decât cea normală, fiindcă oamenii îşi imaginează că o pot bea în orice cantităţi, ca pe apă, iar efectele apar abia după aproximativ o oră, în care poţi consuma cantităţi mari, fără să ştii ce va urma. Foto: Shutterstock