Ce efect are o cafea asupra organismului tău

.

Cafeaua este un drog

Ca şi alte substanţe care acţionează asupra creierului, cofeina dă dependenţă şi toleranţă. Dacă bei cafea în fiecare zi, creierul se adaptează şi produce în cantităţi mai mari substanţa care semnalează nevoia de somn. Dacă azi îţi e de ajuns o ceaşcă de cafea ca să uiţi de oboseală, peste o lună vei avea nevoie de o cantitate mai mare. Dacă nu o primeşti apar simptomele sevrajului: dureri de cap, stare de oboseală accentuată, nervozitate, anxietate, lipsă de concentrare.

Marii băutori de cafea se pot alege chiar şi cu depresii dacă „se lasă” brusc.
Aceste simptome apar la câteva ore după ultima doză de cofeină, dar nivelul maxim îl ating abia după două zile. Tot chinul poate dura până la o săptămână la cei care au băut multă cafea.

Efectele negative ale cafelei

Pentru că este un drog legal şi nereglementat în niciun fel, băutorii de cafea îşi imagineaza că pot face excese fără să păţească nimic. Din păcate, nu este adevărat. Cafeaua poate produce intoxicaţii care îţi afecteaza psihicul, existând boli mintale recunoscute induse de cofeină. Chiar dacă nu explică un omor, ca în cazurile din SUA, putem să bănuim că nu sunt tocami plăcute.

Aceste boli psihice apar la cei care consumă cantităţi mari pe perioade lungi de timp. Ei se mai aleg şi cu stări de anxietate, nervozitate, insomnii, dureri de cap, palpitaţii şi probleme stomacale.

Aşa cum era de aşteptat, există şi supradoze de cofeină. Ce înseamnă o supradoză este greu de spus, pentru că diferă de la o persoană la alta. Cert este că supradoza duce la agitaţie, nervozitate, euforie, iar în cazurile cele mai grave la manie, halucinaţii, psihoze. Pentru că afectează inima, o doză foarte mare poate ucide la scurt timp de la administare, aşa cum ar ucide o supradoză de amfetamină sau cocaină.

Cine nu are voie să bea cafea

Pentru că poate produce palpitaţii şi la persoanele sănătoase, cofeina este interzisă cardiacilor. Orice problemă cardiacă ai avea, cafeaua, cola şi energizantele îţi sunt interzise. La fel şi dacă suferi de diabet, pentru că băuturile cu cofeină măresc glicemia.

La nivelul stomacului, cofeina sporeşte producţia de acid gastric, motiv pentru care este interzisă celor cu ulcer, gastrită, boala Crohn sau sindrom de reflux gastro-esofagian.

Ar fi bine să te fereşti de cofeină şi dacă suferi de anxietate sau ai atacuri de panică. În cazul tău, chiar şi dozele mici de cafea pot declanşa o criză, mai ales că anulează şi efectul medicamentelor calmante.

Şi din cauza efectului diuretic, cafeaua este interzisă celor care lucrează în medii foarte calde sau fac mişcare multă pentru că poate grăbi deshidratarea. Din acelaşi motiv nu ai voie să bei cafea dacă ai probleme cu rinichii.

Cât de sigură este cafeaua decofeinizată

În mod sigur conţine mai puţină cofeină, dar nu este în totalitate decofeinizată. Cel puţin aşa a arătat un studiu care a analizat mai multe mărci cunoscute de cafea. Deşi procesul de decofeinizare îndepărtează mare parte din cofeină, tot mai rămâne o anumită cantitate, suficientă cât să provoace probleme celor cu boli de inimă, stomac sau rinichi.

Chiar s-ar putea spune ca varianta fără cofeină ar putea fi mai periculoasă decât cea normală, fiindcă oamenii îşi imaginează că o pot bea în orice cantităţi, ca pe apă, iar efectele apar abia după aproximativ o oră, în care poţi consuma cantităţi mari, fără să ştii ce va urma.

Foto: Shutterstock

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton