Unii nu-şi pot imagina viaţa fără el, alţii preferă să suporte canicula decât să folosească aerul condiţionat. Ambele categorii au motivele lor. Aerul condiţionat poate…
… fi de mare ajutor, dar în anumite situaţii devine periculos.
Aerul condiţionat, benefic pentru sănătate
Aparatele de aer condiţionat micşorează temperatura şi umiditatea, transformând un mediu insuportabil într-unul mai mult decât comfortabil.
Dar în afară de comfort, aerul condiţionat reprezintă un plus şi pentru sănătate. Cardiacii şi bătrânii pentru care o zi caniculară este o ameninţare reală pot trece cu succes peste această provocare dacă stau într-un loc răcit cu aer condiţionat.
În alte ţări există locuri speciale unde se pot refugia cei care nu au aer condiţionat acasă. De altfel, medicii ne recomandă să ne petrecem măcar câteva ore pe zi în locuri prevăzute cu aer condiţionat, cum sunt mallurile, clădirile de birouri, bibliotecile, hypermarketurile etc.
Foarte util este şi aerul condiţionat din maşină, având în vedere că într-o zi foarte însorită, tabla încinsă a autourismului ridică temperatura dinăuntru cu multe grade.
Este singura metodă de a preveni insolaţia şi celelalte probleme asociate căldurii. În zonele care se confruntă frecvent cu valuri de caniculă, aerul condiţionat salvează vieţi în fiecare zi.
Dar căldura nu este singurul duşman pe care îl ţine la distanţă aerul condiţionat. Dacă ai un aparat prevăzut cu filtru scapi şi de poluare, praf, polen, astfel că poţi să ţii la distanţă alergiile, crizele de asm şi bolile respiratorii asociate poluării.
Aerul condiţionat, risc de infecţii respiratorii
Totuşi, aerul conditionat are şi pericole, mai ales dacă aparatul nu este întreţinut cum se cuvine.
Da, este posibil să te alegi cu o răceală de la aerul condiţionat, dar nu din cauza curentului, cum ne-am obişnuit să credem, ci din cauza microorganismelor care se strâng în aparat. Poţi face gripă, răceală şi alte infecţii ale tractului respirator, otită, dar şi boala legionarului, un tip de pneumonie declanşată de bacteria Legionella care iubeşte aparatele de aer condiţionat. Bacterii, viruşi, ciuperci, într-un aparat de aer condiţionat poţi să găseşti toata gama de patogeni.
Aerul uscat, îţi afectează sinusurile şi tenul
Rinita, faringita, amigdalita, şi alte infecţii ale tractului respirator superior sunt frecvente pentru că aerul condiţionat crează un mediu rece şi uscat, ideal pentru viruşii răcelii. Mucoasa nazală uscată este mai sensibilă în faţa atacurilor, deci ai mari şanse să răceşti dacă nu îngrijeşti cum se cuvine aparatul de aer condiţionat. Desigur, cei mai expuşi acestui risc sunt copiii şi bătrânii.
Tot din cauza aerului uscat vor avea probleme cei care suferă cu sinusurile. Acestea devin mai vulnerabile în faţa inflamaţiilor, infecţiilor şi iritanţilor. Soluţia: foloseste un spray nazal cu soluţie salină sau un umidificator care îţi va proteja şi pielea împotriva uscăciunii excesive.
O altă problemă este temperatura pe care o obţii cu ajutorul aerului condiţionat. Venind din canicula de afară ai tendinţa să setezi aparatul pe o temperatură mult prea joasă, iar diferenţa aceasta este periculoasă, putând duce la şoc termic, mai ales la copii.
Temperatura ideală pe care să setezi aerul condiţionat este cu câteva grade mai mică decât cea de afară şi în niciun caz mai jos de 24-25 de grade Celsius.
Foto: Shutterstock