Când şi cum tratezi bătăturile

.

Veziculele cu lichid se sparg cu un ac curat, iar pielea îngroşată se elimină cu ajutorul soluţiilor acide. Află totul despre tratamentul bătăturilor.
Ceea ce numim noi bătături se prezintă fie sub forma unor „băşici” pline cu lichid incolor, fie sub forma unor porţiuni de piele îngroşată. Acestea apar din cauza frecării şi a presiunii, de cele mai multe ori la nivelul picioarelor, în talpă, în călcâi sau pe degete.

Cum tratezi veziculele cu lichid

Dacă te-ai ales cu vezicule pline de lichid este bine să nu le spargi decât în momentul în care devin dureroase sau te deranjează la mers.

Când te-ai decis să le spargi, scopul tău va fi să elimini lichidul din veziculă, fără a îndepărta pielea moartă de deasupra. Care sunt paşii:

1. Spală-te bine pe mâini.
2. Şterge bătătura cu un tampon de vată înmuiat în iod sau alcool medicinal.
3. Fă rost de un ac şi „sterilizează-l” cu alcool sau iod.
4. Înţeapă băşica de mai multe ori în apropierea bazei şi apasa pe ea până iese tot lichidul.
5. Opţional, poţi să te ungi cu un unguent antibiotic şi să aplici un plasture.

Foarte important este să nu tai pielea moartă de la suprafaţă pentru că aceasta funcţionează ca un plasture natural, împiedicând pătrunderea bacteriilor.

Tratamentul pentru porţiunile de piele îngroşată

 
În termeni medicali, acestea se numesc „calusuri” şi apar frecvent pe călcâie sau pe partea exterioară a degetelor mici. Dacă nu ai folosit la timp o piatră ponce şi o cremă hidratantă, poţi scăpa de calusuri folosind un produs uşor acid, ce va „dizolva” pielea moartă.

Soluţii şi creme ca tratament pentru bătături

–    Clavos, cremă keratolitică, 10 g, 4 lei
–    Clavusin, 10 ml, 6 lei
–    Scholl, soluţie bătături şi piele îngroşată, 10 ml, 25 lei

Aceste soluţii şi creme se aplică pe pielea îngroşată câteva zile la rând – sau conform prospectului – apoi se foloseşte pila de călcâie, care va îndepărta mai uşor pielea moartă. La sfârşit, nu uita să aplici o cremă puternic hidratantă.

Când să mergi la doctor pentru bătături

Da, uneori trebuie să mergi la medic şi pentru o problemă banală cum este o bătătură.  E cazul celor care suferă de diabet sau au probleme cu circulaţia, pentru că în astfel de situaţii chiar şi o rană minoră este de ajuns pentru a provoca o ulceraţie greu de tratat.

Foto: Hepta

    
Vedete din Romania Vedete internationale