Află de ce eşti balonată după prânz!

.

Abia ai terminat prânzul şi deja te simţi balonată? Află de ce ţi se întâmplă asta şi cum poţi evita balonarea pe parcursul întregii zile.
În cazuri rare, balonarea este provocată de boli ale sistemului digestiv, de pildă sindromul colonului iritabil sau boala celiacă. Însă de cele mai multe ori, această problemă minoră dar sâcâitoare apare din cauza obiceiurilor alimentare greşite. Ştim cu toţii că fasolea sau varza duc la balonare, dar sunt şi alte cauze mai puţin cunoscute.

Mâncarea reîncălzită

E vorba de mâncărurile cu conţinut mare de amidon: paste, orez, cartofi, care atunci când sunt încălzite suferă anumite modificări. Amidonul conţinut se transformă în amidon rezistent, care este mai greu de digerat şi ajunge aproape întreg în colon, unde e consumat de bacterii. În urma acestui proces rezultă gaze care te fac să te simţi balonată.

Dacă îţi plac alimentele amidonoase, ai grijă să le consumi proaspete şi prepară porţii mici ca să nu fie nevoie să le reîncălzeşti.

Guma de mestecat

Poate că pare greu de crezut, dar când mănânci, cantitatea de aer înghiţită este egală cu cantitatea de mâncare. Cu cât mănânci mai repede, cu atât e mai rău.

Însă asta se întamplă şi când mesteci gumă, lucru pe care mulţi dintre noi îl fac imediat după masă. Sigur, guma este indicată pentru prevenirea cariilor, însă nu trebuie să o mesteci decât 5-10 minute, altfel este posibil să ai probleme cu balonarea. Riscul e cu atât mai mare dacă mesteci gumă fără zahăr, care conţine sorbitol sau xylitol, îndulcitori naturali ce contribuie la balonare.

Mâncarea sănătoasă

Alimentele bogate în fibre, precum cerealele, leguminoasele, legumele, fructele sunt considerate sănătoase, însă au dezavantajul că pot fermenta în colon, de unde rezultă gaze şi deci balonare.

Dacă observi că alimentele sănătoase îţi provoacă balonare, nu te forţa să mănânci prea multe.

Pe de altă parte, nici nu e bine să eviţi mâncărurile bogate în fibre pentru că lipsa acestora duce la constipaţie, care merge mână în mână cu balonarea.

Stresul

Multe afecţiuni ale sistemului digestiv, de la ulcer până la sindromul colonului iritabil, sunt strâns legate de stres. Balonarea nu face excepţie. Dacă eşti predispusă la balonare, problemele devin mai grave atunci când eşti stresată. Află cum poţi să scapi de stres!

Descoperă tratamente naturiste pentru stomac!

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton