Coronavirusul poate persista pe îmbrăcăminte până la 3 zile, a arătat un studiu derulat recent. Cercetarea realizată de Universitatea De Montfort (UDM) din Leicester a analizat cum se comportă coronavirusul pe trei materiale diferite utilizate frecvent în sistemul sanitar.
Pe ce material textil persistă coronavirusul până la 3 zile?
Potrivit cercetării, poliesterul are cel mai ridicat risc de transmitere a infecției, coronavirusul persistând pe material și fiind transmisibil chiar și după trei zile de la contaminare.
Studiul condus de microbiologul Dr. Katie Laird, virusologul Dr. Maitreyi Shivkumar și cercetătoarea postdoctorală Dr. Lucy Owen a implicat aplicarea de picături de coronavirus, model HCoV-OC43, similar tiparului de supraviețuire a Sars-CoV-2, pe poliester, polibumbac și 100% bumbac.
Pe bumbac, coronavirusul a rezistat 24 de ore, iar pe polibumbac doar 6 ore. În urma obținerii rezultatelor studiului, Dr. Laird a declarat: „La începutul pandemiei se știau prea puține despre cât persistă coronavirusul pe textile. Descoperirile noastre arată că trei dintre cele mai utilizate textile din sistemul sanitar prezintă un risc de transmitere a virusului.
Dacă asistentele și ceilalți angajați din acestor sector își aduc uniformele acasă, pot lăsa urme ale virusului pe alte suprafețe. După ce am aflat pe care dintre materiale persistă coronavirusul cel mai mult, ne-am îndreptat atenția către identificarea celei mai sigure metode de curățare pentru a îndepărta virusul.
Deși curățarea lor în mașina de spălat la temperaturi ridicate ucide virusul, până la curățare, coronavirusul poate contamina alte suprafețe. Știm că virusul poate supraviețui până la 72 de ore pe textile, timp în care se poate și transfera de pe o suprafață pe alta.
Asta a justificat recomandarea mea ca uniformele să fie curățate în spital sau în curățătorii industriale. Astfel, muncitorii din acest domeniu nu-și vor mai face griji că pot aduce virusul în propria casă”.