Pastilele de slăbit cresc tensiunea arterială

.

Chiar dacă te pot ajuta să slăbeşti mai uşor, pastilele de slăbit nu sunt pentru toată lumea. Ele pot fi luate doar după ce te asiguri că nu există nicio contraindicaţie.

Sibutramina, substanţa activă din medicamente precum Reductil sau Lindaxa, este printre cele mai folosite soluţii pentru slabit.

Dar asta nu înseamnă că este şi sigură.

Recent, sibutramina a intrat în vizorul Agenţiei Europene a Medicamentului (EMEA) care studiază posibilele reacţii adverse. Printre acestea se numără şi efecte foarte grave, precum accidentul vascular cerebral sau atacul de cord.

Totul a pornit de la rezultatele unui studiu – Efectele Cardiovasculare ale Sibutraminei – desfăşurat pe mai mulţi ani şi la care au participat în jur de 10.000 de persoane.

S-au urmărit efectele pe termen lung ale sibutraminei şi riscul dezvoltării unor afecţiuni cardiovasulare.

Rezultatele îngrijorătoare i-au făcut pe cei de la EMEA să studieze în vederea reevaluării utilizarea sibutraminei în regimul de slăbire.

EMEA reaminteşte medicilor şi pacienţilor deopotrivă că Reductil şi Lindaxa, medicamentele ce conţin sibutramină, trebuie administrate cu mare grijă şi doar după analize amănunţite.

Nu ai voie să iei Reductil sau Lindaxa dacă suferi sau ai suferit de afecţiuni coronariene, insuficienţă cardiacă, tahicardie, aritmii, afecţiuni oclusive ale arterelor la nivelul membrelor inferioare, hipertiroidie, insuficienţă renală sau hepatică, depresie, ticuri verbale sau motorii, etc.

Nu uita că sibutramina poate avea şi interacţiuni cu alte medicamente, deci doctorul care ţi-o recomandă trebuie să ştie ce alte tratamente mai faci în acelaşi timp.

Nici dacă eşti – sau te consideri – sănătoasă nu ai voie să apelezi la acest medicament fără să ceri sfatul medicului.

Sibutramina este recomandată numai persoanelor cu un IMC mai mare de 30 sau celor cu un IMC peste 27 care suferă şi de alte afecţiuni (diabet, dislipidemie, etc.)

Iar dacă primeşti reţeta trebuie să-ţi măsori periodic tensiunea arterială şi ritmul cardiac pentru a preveni efectele secundare.

Printre efectele secundare foarte frecvente ale sibutraminei se numără constipaţia, uscăciunea gurii, insomnia. Frecvente sunt şi palpitaţiile, tahicardia, hipertensiunea, ameţelile, durerile de cap, stările de anxietate, transpiraţii şi bufeuri sau alterarea gustului.

Sibutramina face parte din categoria anorexigenelor, deci te ajută să slăbeşti alungând senzaţia de foame. Substanţa acţionează la anivelul creierului, unde influenţează nivelul  serotoninei şi noradrenalinei, hormoni care controlează senzaţia de foame.

Asta nu înseamna nici că nu mai mănânci nimic, nici că poţi să mănânci orice. Persoanele care au încercat medicamentele spun că ele nu taie complet foamea, ci, mai degrabă, te ajută să te saturi mai repede, deci să mănânci mai puţin. Bineînţeles, ca să slăbeşti, ceea ce mănânci trebuie să fie sănătos şi dietetic.

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton